Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

15 Şubat 2008 Cuma

Bakteriler Su Temizliyor

Bakteriler hastalıklara sebebiyet verdiği için genellikle kötü organizmalar olarak bilinirler. Ama Nottingham Üniversitesindeki araştırmacılar bu yaratıkların zarlarındaki filtreleme yöntemini suyu temizlemekte kullanıyor.

Zarar görmüş doğal çevrenin gene canlılar tarafından eski haline getirilmesine bioredimasyon deniyor. (İlk kullananlar böyle çevirmiş ama bence canlı arabuluculuk daha güzel, zaten kelimenin anlamı da bu: bio - canlı, re - tekrar, mediation - arabuluculuk, uzlaşma; yani bir nevi canlılarla tekrar uzlaşıyoruz; bakın biz beceremedik, bozduk düzeni, siz bizle uzlaşın ve yeniden eski haline getirin diyoruz.)

Bu canlı arabuluculuğun ilk örnekleri 1960'larda bitkileri kullanmak suretiyle tarımsal alanları tuzdan arındırmaktır.

Bakteriler sudaki zararlı maddeleri yiyerek suyu temizlemiş oluyorlar. Su daha sonra kalbur vazifesi gören zardan süzülüp dışarı çıkıyor. Ama bu kalburun delikleri o kadar küçük ki, bazıları nano ölçekte. Zarlar bir nanometre ila 10 mikron arasında değişiyor.

Endüstriyel alanlarda suyun daha optimize bir şekilde kullanılması için bu yöntem uygun olabilir.
Araştırmayı,
su temizleme alanının önemli isimlerinden, Nidal Hilal yönetiyor.

Bakterilerin zarları zamanla pislikle dolunca, gene canlı arabuluculuk yöntemi ile kapalı bir sistemde zarlar temizlenebilir.

Su temizlendikten sonra ortaya çıkan,metal ve yağ gibi, yüksek kalorili malzemeler yakıt olarak da kullanılabilir.

Bu araştırma benzer bir araştırma ise Ortadoğu'da deniz suyundan içme suyu üretimi adında yapılıyor. Bu yöntemle şimdi kullandığımız su temizleme makinalarının bakım masrafından kurtulabiliriz.

Araştırmanın bir başka faydası ise sıvıların nanodüzeyde nasıl hareket ettiklerini ve etkileştiklerini anlamada yardımcı olacak.

 

Yukarı