Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

25 Şubat 2008 Pazartesi

Gray Goo - Gri Çamur

İlk olarak Eric Drexler tarafından "Yaratma Makinaları" adlı kitapta kullanılan bu terim bir kıyamet senaryosu. Nanorobotlar Dünya'daki tüm hammaddeleri kullanarak sürekli kendilerini çoğaltacak, Dünya'da boş alan kalmayacaktır. Geometrik bir artış olacağı için çok kısa zamanda bu robotlar çoğalabilecektir. Çamur denmesinin sebebi ise şudur: Robotlar tüm hammaddeler bitince bozulacak ve işlemez hale gelecekler. Tüm Dünya "gri" robot parçaları ile dolacak, çamur gibi olacaktır.

Tabi ki Eric Drexler kitabında bu olayın ihtimalinin olduğundan bahsetmiştir, yoksa Dünya'da nanoteknlojinin amacı bu tür robotlar yapmak değildir. Magazin dünyası bu konu üzerinde çok durmuştur ve nanoteknolojinin sadece bundan ibaret olduğunu bazılarına benimsetmiştir.
10 Nisan 2004 Nature dergisinde Eric Drexler "Keşke bu terimi kullanmasaydım" demiştir. Şu an için böyle nanorobotların var oluğ olamayacağı bile bilinmemektedir.

Bir başka senaryo ise, robotlar yerine canlı organizmaların olacağını öngörmektedir. (Green Goo - Yeşil Çamur) Nanobiyoteknoloji ile insanlar Dünya'da hiçbir zaman varolmamış canlılar yapabilecek, bunlar hızla çoğalıp, Dünya'yı yaşanmaz hale getirebileceklerdir. Tabi bunların hepsi senaryo, ama olma ihtimalleri de var. Fakat nanoteknolojinin amacı bu değil.

 

Yukarı