Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

28 Şubat 2008 Perşembe

Metal Kadar Sert Ama Hafif


Bilim adamları alüminyum oksidi bir polimerin içine katarak sert, esnek ve hafif malzeme ürettiler. Malzeme %25 esneyebiliyor. Malzeme daha uzun süre dayanıklı protez, hafif ve daha az yakıt üreten araba üretimi için faydalı olabilir. Malzeme ayrıca bükülebilen ve saydam elektronikte de kulanılabilir.

Doğadaki malzemeler taklit edilerek yeni malzemeler üretiliyor. Midye, kemik ve dişler; harç polimer ile seramik karışımı malzemeler. Bu karışık malzemeler seramik direnci ile polimerlerin esnekliğini birleştiriyor.

Malzemeyi yapmak için şöyle bir yöntem izleniyor: aliminyum oksit paletleri etanola batırılıyor, daha sonra karışım suyun üzerinden gezdiriliyor. Paletler tek bir katman olarak suyun üzerinde diziliyor. Sonra suya cam daldırılarak oluşan katman camın üstüne alınıyor. Paletlerin üzerine chitosaz polimeri de konulunca iş bitiyor. Bu süreç, oluşan birleşik malzeme mikrometre kalınlığa ulaşıncaya kadar tekrar ediliyor. Sonra da malzeme cam üzerinden kazınılarak çıkartılıyor.

Bilim adamları sedefin yapısını inceleyerek onu iyileştirmeye çalıştılar. Sedef protein temelli polimerlerin içinde dizilmiş kalsiyum karbonattan oluşuyor. Sedefte tabakalar direnci maksimize edecek şekilde dizilmiş.

Üst resim sedefin yapısını, alttaki resim ise malzemenin yapısını gösteriyor.

 

Yukarı