Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

10 Şubat 2008 Pazar

Yeni Hafıza Araçları


FRAM (Ferroelektronik RAM), PCM (Faz değişkenli hafıza), MRAM (manyetik dirençli RAM) gibi yeni nesil hafıza çeşitlerinin yerini, günümüz hafıza teknolojilerinden olan flash hafıza ve DRAM (Dinamik RAM)'ın yerini alması bekleniyor. Floating- gate teknolojisinin fiziksel sınırlarına ulaşmasından sonra, günümüz hafıza teknikleri dibe vuracak.

Intel Corp. and STMicroelectronics Inc firmalarının önceden duyurdukları 90 nm'lik 128 megabitlik PCM prototiplerini (yandaki resim) satışa sunması, bu alandaki önemli bir kilometre taşı . Gerçi bu satış için biraz geç kalındı bile , çünkü firmalar bu ürünü geçen sene piyasaya süreceklerini söylemişlerdi.

Firmalar DRAM'ın bit değişkenliğini, flash'ın elektriği kesilse bile veriyi muhafaza etmesini , NOR'un hızlı okumasını ve NAND ve PCM'in hızlı yazmasını birleştirerek, tüm hafıza pazarına sahip olunabileceğini ve önümüzdeki on yıldaki gelişmelere de ışık tutacağını belirttiler.

Intel'in ürünü yaparken kullandığı kenar litografya teknolojisi ile ram'ın kapasitesini 1 gb'da kadar çıkarılabilir, bu ise flash teknolojisinin sınırı olan 16 gb'dan hayli küçük.

Intel teknik endüstri müdürü, Cliff Smith, ürettikleri parçaların
normal flash teknolojisinden daha az enerji kullanarak, daha hızlı okuma ve yazma sağladığını ve normal RAM'larde görülen bit değişkenliğinin de olduğunu belirtti.

Intel'in hafıza teknolojisi geliştirme müdürü, Al Fazio, PCM'in 5 nm seviyesine inme kapasitesine sahip olduğu için gelecek nesil hafıza teknolojisi olmaya namzet FRAM ve MRAM'dan daha umut verici gibi olduğunu söyledi.

İlginçtir ki, flash teknolojisi ile ilk ürünü üreten de yine Intel idi. 1989'da 256 kb'lık hafızaya sahip flash bir ayakkabı kutusu büyüklüğünde idi.

PCM bazı teknolojilerde kullanıldı bile, mesela silinebilir CDlerde. Orada lazer ile foton durumunu amorftan kristale çeviriyor.

 

Yukarı