Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

27 Mart 2008 Perşembe

Nanogıda

Öyle bir dondurma hayal edin ki, bir havuç kadar yağ içeriyor... Ya da kolesterol seviyenizi düşüren bir hamburger. Fındıklara karşı alerjiniz mi var, korkmayın fındık vücudunuza zarar vermeden çıkıp gidecek.

Nanogıda dünyasında bu tür olaylar mümkün. Yemeği atomik ya da moleküler seviyede kontrol edebildikten sonra; tadına, vücudunuza ne gibi faydalarının dokunacağına, ne kadar taze kalacağına siz karar verebilirsiniz.

Kimileri nanogıdaları yukarıdaki özelliklerinden dolayı sevecek, kimileri de güvenlik nedenleri isesevmeyecek. Ama şu bir gerçek, genetiği değiştirilmiş gıdalara karşı oluşan tepkiden dolayı, nanogıda önümüzdeki yılların yeni mutfak çeşidi.

Nanogıdadanın yaygınlaşması için tarım, işleme ve paketleme süreçlerinin; sağlıklı ve çevreye zarar vermeyecek şekilde düzenlenmesi lazım.

Alman Helmut Kaiser Danışmanlık şirketi yüzlerce şirketin nanogıdaya yatırım yapacağını düşünüyor. Son raporunda şu cümlelere yer verilmiş: " Nanogıda sektörü 2003'te 2.6 milyar $'lık bir piyasa idi, 2005'te 5.3 milyar $ oldu, 2010'da da 20.4 milyar $ olması bekleniyor. Nanogıda paketlemesi sektörü 2005'te 1.1 milyar $ idi, 2010'da 3.7 milyar $ olacak. Dünya çapında 400 şirket nanogıda alanında AR-GE yapıyor. ABD lider, onu Japonya ve Çin takip ediyor. 2010'da Dünya nüfusunun %50'sini bulınduran Asya'nın Çin liderliğinde nanogıdanın en büyük pazarı olacağı tahmin ediliyor."

Guardian gazetesi yazarı,dünyanın en büyük 5 gıda şirketine (Kraft, Cadbury Schweppes, Unilever, Nestlé ve HJ Heinz) nanogıda ile ilgili sorular sormuş. Cadbury Schweppes nanogıdayı dikkatle izlediğini ama yatırım yapmadığını;Heinz nanoteknolojiyi kullanma planlarının olduğunu söylemiş. Kraft ve Nestlé ise yorum yapmamış. Fakat Unilever, bu işte ciddi olduğu söylemiş.

Bakalım neler olacak?

Kaynak: 1

 

Yukarı