Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

18 Mart 2008 Salı

Tekstil ve Nanoteknoloji

Türkiye'deki tekstil sektörünün tarihçesi ve sektör hakkındaki genel bilgiler için tıklayınız.

Yukarıda verdiğimiz bilgilere göre Türkiye'nin sektördeki avantajlarını şöyle özetleyebiliriz:
1-Temel hammaddeler açısından zenginlik
2-Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ana pazarlara coğrafi yakınlık
3-Kalifiye ve eğitimli işgücü
4-Gelişmiş bir tekstil terbiye sanayi olması

Sektörü analiz eden güzel bir yazı. Yazıya göre Türkiye'de 6 milyon kişi dolaylı olarak tekstil ile ilgili. Sektörün Türkiye'ye etkisi büyük, bunu kabul edelim.

Dünya'ya baktığımızda, firmalar arasında ciddi manada bir rekabet var. Bu rekabet yarışına devam edebilmek için firmalar bioteknoloji, nanoteknoloji, ve bilgi sistemlerine yatırım yapıyorlar. Yazının amacı nanoteknolojiyi incelemek olduğu için diğer yatırımları burada incelemeyeceğiz.

1-Nanoteknoloji, emekleme çağında olmasına rağmen, tekstil sektörünün performansını artırabileceğini ispatladı. Performans artınca ürünlerin katma değeri de artıyor. Nanoseviyedeki ilk ticari ürünler tekstilden çıkmıştır. Tekstilin diğer alanlarla işbirliği içerisinde daha "gerçekçi" nanoteknolojik ürünler üretmesi gereklidir.
2-Nanoteknoloji kullanılarak üretilen giysiler genellikle şu özelliklere sahip: daha dayanıklı, su, boya ve yağ emmeyen, daha az yıkanan kumaşlar. Nanoteknolojinin tanımına baktığınız zaman yapılan bu işleri, nanoteknoloji değil de iyileştirilmiş ve geliştirilmiş kimya olarak adlandırmamız daha doğru olacaktır. Çünkü nanoteknoloji , sadece nanoseviyede malzemelerde ortaya çıkan özellikleri kullanmayı gerektiriyor. Yukarıdaki örneklerde malzemenin nanoseviyede çıkan bir özelliğini kullanme yok, hepsinin mantığı bir malzemeyi diğer bir malzeme ile kaplayıp, özellik sayısını artırmak. Ama nanoteknolojiden tamamen uzak işlemler değil, giyilen kumaştan insanlar rahatsız olmasın diye, kaplamaların çok ince yapılması lazım; bu da nanoseviyede kaplama yaparak oluyor.

Aşağıda nanoteknoloji kullanılarak yapılan çeşitli kumaş çeşitlerini vereceğim:
1- İtici kumaşlar (su, yağ, boya vs. - kullanıldığı yerlerde, istenmeyen malzemeleri iten kumaşlar) Örnek firma: Nanotex (Amerika)

2-Koruyucu kumaşlar (elektrostatik boşalmaya, kötü havaya, mermiye, UV ışınlarına, mikroba karşı koruyucu) Örnek firma: Gore-Tex Workwear

3- Emici kumaşlar (nem, kötü koku; benzer şekilde güzel koku salgılayan kumaşlar) Örnek firma: Ciba (İsviçre)

4- Daha dayanıklı kumaşlar

5- Daha hafif kumaşlar

6- Kumaşın içindeki bir aygıt sayesinde üzerindeki elektronik eşyalar için elektrik üretme

7- Bedeni dinlendirme, besleme

8- Kamuflaj (Renk değiştiren kumaşlar)

9- Sensörlü kumaşlar (Vucüddaki arızayı anında algılayıp, en yakın sağlık merkezine sinyal gönderen kumaşlar - şimdilik askeri alanda)


Türkiye'de Nanoteknoloji ve Tekstil

1- Türk askerinin yeni kıyafetleri yukarıda saydığımız özelliklere sahip: 1

2- UNAM nanotekstil üzerine çalışıyor: Ömer Dağ, Mehmet Bayındır, Yüksel İkiz

3- Kelebek mobilya yağ ve kir tutmayan, uzun ömürlü, kuru temizlemeye ve sık yıkamaya da dayanıklı kumaşlar üretiyor.

4- İstikbal nanoiplikler kullanarak, elektromanyetik dalgaları engelleyen kumaş üretiyor. Detaylı bilgi burada.


Kaynak: 1

1 yorum:

Anıl Kandedi ki...

Bizim askerleri o soğukta donmadan o pislikleri nasıl temizlediği şimdi daha iyi anlaşıldı. Ama keşke biraz daha uzun kalsalardı. Ama en iyisini onlar bilir. Upss konu saptı :)

 

Yukarı