Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

29 Nisan 2008 Salı

Gümüş Nanoparçacıklar Aslında Zararlı İmiş!

Yıllardır, bilim adamları gümüşün sadece zararlı bakterileri öldürdüğünü düşünüyorlardı ve bu bilgiden dolayı da antimikrobiyel ürünlerde gümüş nanoparçacıkları kullanılıyordu.

Missouri Üniversitesi, İnşaat ve Çevre Mühendisliği Doçenti Zhiqiang Hu, gümüş nanoparçacıkların kanalizasyonlarda amonyağın temizlenmesi ile görevli yararlı bakterileri öldürdüğünü buldu. Gümüş nanoparçacıklar çok zararlı ve bakteri üremesini durduruyor.





İnternet üzerindeki nano ürün kataloğunda, nano gümüş en fazla üründe bulunan nanomalzeme: koku oluşturucu bakterileri öldüren ve bu sayede kokmayan çoraplar, gümüş nanoparçacık salan çamaşır makineleri bu ürünlerden bir kaçı. Kendimiz için faydalı ürünler, aslında çevreye zarar veriyormuş. Bu ürünler yaygınlaştığı için, nanogümüş parçacıkları lağım suyuna, kanalizasyonlara oradan da nehir ve okyanıslara karışacak.





Hu, bir sonraki çalışmasında gümüş nanoparçacıkların hangi orandan sonra, zararlı hale geldiğini bulmaya çalışacak. Ayrıca, gümüş nanoparçacıkların su arıtma sürecini nasıl etkileyeceğini de belirleyecek.

The Water Environment Research Foundation, Hu'ya nanoparçacıkların hangi seviyeden sonra aıtma tesislerini etkilediğini bulması için $150,000 bağışta bulundu. Hu nanoparçacıkların kirli sularda daha iyi yönetilebileceğini düşünüyor. Araştırmanın 2010 yılında bitmesi bekleniyor.

Makale Water Research and Environmental Science & Technology dergisinde yayınlandı.

Nano dünyası bizi şaşırmaya devam ediyor!

Kaynak: 1 , 2

1 yorum:

Adsızdedi ki...

Tebrik ederim Guzel bir çalışma olmuş. Amerikada bir çok bagımsız kuruluş, bilimadami ve çeverecilerin Nano Gümüş ürünlerin yasaklanması için başvuruda bulundukları gerçeği varken,diğer yanda en büyük pazar! için nerdeyse her gün yeni bir Nano gümüş ürününün ortaya çıkması düşündürücü.Maalesef Turk Ordusununda bu gelişmeden nasibini almış olması insana inşallah Nano Gümüş ürünlerin insan sağlığına ve çevreye bir zararı yoktur dedirtiyor.

 

Yukarı