Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

9 Nisan 2008 Çarşamba

İstikbal'den Nanoteknolojik Kumaş


İstikbal, elektromanyetik dalgalarını %98.5 oranında engelleyen nanoteknolojik kumaş geliştirdi. Kumaşın hem ev ürünlerinde hem de endüstride kullanılması düşünülüyor.

Şirket Kayseri'deki birimlerinde sağlığa zararsız nanoteknolojik kumaş üretmek için çalışıyordu. Ama projeden beklenmedik sonuçlar çıktı, elektromanyetik dalgaları engelleyen kumaş üretildi. Ürünün inşaatta, askeriyede de kullanılması düşünülüyor.

"Biocare" adlı kumaş cep telefonu, mikrodalga fırın, mikrofon, kablosuz iletişim araçlarından gelen elektromanyetik dalgaları engelliyor.
TÜBİTAK kumaşın 500 kHz ile 6 gHz arası dalgalarını %98.5 oranında engellediğini tescilledi. Alman Hohenstein Institute ise kumaşın bakterileri %99.95 oranında azaldığını tescilledi.

Kumaşın adının neden Türkçe olmadığına ise şöyle cevap verilmiş: "care" hem Türkçe, hem İngilizce bir kelime. Türkçe - çare, İngilizce care ise bakım manasında.

Proje kapsamında, 130 farklı kumaş üretildi ve bir çok kuruluş tarafından kontrol edildi. Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEAKE), TÜBİTAK Bursa Test ve Analiz Laboratuvarı (BUTAL), Ege Üniversitesi, Fatih Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Avrupa Endüstriyel Matematik Okulu ve Teknoloji Merkezi (ESIM) bunlardan bazıları.

Dün bir basın toplantısı düzenleyen Memduh Boydak, kumaşı 1 Mayıs'tan itibaren yatak ve yorganlarda kullanacaklarını söyledi. Bu kumaşla üretilen ev ürünleri Türkiye dışında ilk olarak ABD'deye gönderilecek. Ev ürünleri dışında üretilen malzemeler - askeri alan gibi - sadece Türkiye'de dağıtılacak. 20 farklı sektörden temsilcilerle BioCare'in hangi alanlarda kullanılabileceği görüşülüyor.

Boydak, ürettikleri kumaşın iletişim kabloları, hamile kıyafetleri ve binlerce başka üründe kullanılma kapasitesi olduğunu söyledi.

İstikbal, Türkiye'de AR-GE'ye en fazla bütçe ayıran ve bir çok patenti bulunun bir şirket. Şirket AR-GE'ye geçen yıl $12.5 million ayırdı, bu yıl ise $15 milyon ayırmayı düşünüyor.

Ek Bazı Bilgiler:
-Kumaş, İstikbal'in Kayseri'deki yüksek teknolojiye sahip fabrikalarında üretilecek.
-Kumaş 150 kişinin 1 yıl boyunca çalışması sonucu geliştirildi. (Bazı kaynaklar 100 diye de belirtmiş)
-Kumaş hiç bir kimyasal içermiyor, rahatlıkla yıkanıp, ütülenebiliyor.
-Kumaş nanofiberler kullanılarak özel bir örgü yöntemi ile dokundu.

Araştırmacıları kutluyoruz ve yeni ürünler geliştirmelerini umuyoruz.

Kaynak: 1 , 2

 

Yukarı