Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

3 Nisan 2008 Perşembe

Nanoteknoloji ile Omurilik Zedelenmesine Çözüm

Omurilik zedelenmesinden sonra, zedelenen sinirlerin kendini iyileştirememesinden dolayı, kısmi felç ve his kaybı gözleniyor. Sinir lifleri ve aksonlarının tekrar büyüme yetenekleri var ama hasarın etrafında oluşan yara dokusu bunu engelliyor.

Northwestern Üniversitesi araştırmacılarının nanomühendislik yöntemleriyle ürettikleri jel, yara dokusunun oluşmasını engelliyor ve bu sayede de incinen omurilik lifleri iyileşip tekrar büyüyebiliyor. Sıvı jel omuriliğe enjekte edildikten sonra omurilik etrafında yeni liflerin aşağı ve yukarıya doğru büyümesi için iskele bir yapı oluşturuyor. Böylece yeni lifler büyüyor ve hasarlı bölgenin içine işliyor.

Jel, omurilik zedelenmesi olan farelere enjekte edildi ve altı hafta sonra fareler arka ayaklarını kullanarak yürümeye başladılar.

Araştırma Journal of Neuroscience dergisinin 2 Nisan sayısında yayınlandı.

John Kessler, makalenin başyazarı, "Bu sonuç karşısında çok heyecanlıyız. Bu jeli dokuya zarar vermeden enjekte edebiliyoruz. İnsanları tedavi etme potansiyeli yüksek bir metod." dedi.

Kessler şu uyarı da bulundu: "Farede güzel sonuç veren bir şeyin, insan da aynı sonucu vermesi garanti değil. Şu an, bu metodun insanlarda uygulanıp uygulanamayacağı hakkında bir bilgimiz yok."

Yöntemin diğer tekniklerle birleştirilerek kullanılması düşünülüyor.

Jel ayrıca, normalde yara dokusunu oluşturan kök hücrelerin, miyelin üretmesini sağlıyor. Miyelinden oluşan kılıflar neronlar arası iletimi hızlandırıyor.

Kaynak: 1

1 yorum:

Adsızdedi ki...

İnsan deneyleri başarılı olabilirse , kaza sonrası iyileşme oranları yükselecektir.Doku ve hücrelerle sinerji yaratabilmesi önemli.

 

Yukarı