Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

23 Nisan 2008 Çarşamba

Optik Malzeme Üretimi İçin Yeni Bir Yöntem

Purdue Üniversitesi kimya mühendisleri, optik haberleşme ve diğer teknolojileri geliştirecek elmas benzeri kristalleri, "kendiliğinden birleşme" prensibini kullanarak daha ucuza ürettiler.




Yandaki resimde sürecin şemasını görüyorsunuz.



İnsan saçının yüzde biri genişliğinde (500 nm) delikler içeren silikon yüzey, suya batılıyor. Silikon yüzeydeki delikler hatasız bir şekilde oluşturulmuş. Suyun üstünde ise küçük parçacıklar yüzüyor. Silikon yüzey yukarı doğru çekilirken, bu küçük parçacıklar, silikon yüzeydeki deliklere giriyor.







Bu yöntemle araştırmacılar mükemmele yakın 2 boyutlu koloidal bir kristal ürettiler. You-Yeon Won, kimya mühendisi, bu aşamanın optik teknolojisinde kullanılacak olan 3 boyutlu kristal üretimi için çok büyük önem taşıdığını söyledi. 3 boyutlu kristal üretiminde ilk katman üretimi mühim olduğu için araştırmcılar o konu üzerine yoğunlaştılar.

Makale, Soft Matter dergisinin 9 Nisan tarihli internet sayısında yayınlandı. Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Peki bu tek katmanlı yapı ne işe yarayacak? Kameraların ya da bilimsel cihazların performansını artıracak "mikro lens" yapımında veya ürünlerin renk gibi optik özelliklerini kontrolünde kullanılacak, fiber optik kablolarının performansını içlerinden geçen ışık miiktarını artıracak.


Solda normal olarak üretilen malzeme, sağda ise yeni bulunan metodla üretilen malzeme görülüyor. Kendi kendine birleşme metodunun ne kadar düzenli bir yapıyı oluşturduğunu açıkça görebiliyoruz. Resim bir TTM resmi.








Çok düzgün malzeme üretimi için kendiliğinden birleşme metoduna benzer bir başka yöntem daha var: robotik. Bu yöntemde robot kolu her atomu tek tek alıp, yerine koyuyor. Fakat kendiliğinden birleşme daha ucuz ve hızlı bir yöntem. Robot ile haftalarca süren bir iş, geliştirilen metodla 20 dakikada yapılabiliyor.

Araştırmacılar kare ve altıgen şeklinde yapılar da yapmışlar.

Kaynak: 1 , 2

 

Yukarı