Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

24 Nisan 2008 Perşembe

Piyasaya Haftada 3-4 Tane Nano Ürün Sürülüyor

Project on Emerging Nanotechnologies (PEN) Mart 2006 yılında ilk nano ürünlerin listelendiği siteyi kullanıma açtı. İlk başlarda 212 ürün var iken, şu an sitede 609 ürün var. Sağlık ürünleri, kozmetik ve güneş kremleri listenin %60'ını oluşturuyor. Listenin tamamını görmek istiyorsanız buyurun.

Türkiye'den hiç ürün gözükmese de, Türkiye'nin de nanoteknoloji ürünleri var. Mesela DYO Nano, İstikbal Biocare. Başka ürünler varsa da, kesin bir bilgim yok. Ayrıca ürün olarak daha çıkmasa da, bir çok nanoürün patenti bulunmakta.

Peki bu ürünler neden sitede yok? Sanırım ürünleri kullanıcılar ekliyor, bu firmaların da bu siteden haberi olmayabilir.

En yeni ürünlerden biri de Swissdent Nanobeyazlatıcılı Diş Macunu. İçinde kalsiyum peroksit nanoparçacıkları var. Bu parçacıklar dişleri beyazlatıyor.


Ürünlerde en fazla kullanılan malzeme gümüş nanoparçacıkları; 143 üründe bulunuyor. En fazla kullanılan diğer malzemeler ise şöyle: karbon yapıları (nanotüp, fulleren), çinko, titanyum, silikon ve altın.

2006'da 50 milyar dolar değerinde nanoteknolojik ürün üretildi. Lux Research şirketine göre 2014 yılında 2.6 trilyon değerinde nanoteknolojik ürün üretilecek, bu da toplam Dünya üretiminin %15'i demek.

Nanoteknoloji AR-GE'sine çok kaynak ayırılırken, nanoürünlerin sağlığa ve çevreye etkisini araştırmaya daha az kaynak ayırılıyor. Eğer sağlıkla ilgili gerekli çalışmalar yapılmazsa, tüketicilerin nanoürünlere karşı soğuyabileceği ve nanoürünlere rağbet göstermeyeceği düşünülüyor.

 

Yukarı