Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

5 Mayıs 2008 Pazartesi

Kuantum Mekaniği ve Kumar

Şöyle bir oyun oynadığınız düşünün: Oyunu 2 kişi oynuyor: Ali ile Veli. Ortada 2 tane kutu var, bunlardan biri dolu. Ali ile Veli'den biri, diyelim ki Veli 1 kutuyu açıp, içinebakıyor. Eğer Ali, Veli'nin hangi kutuyu (dolu ya da boş) açtığını bilirse parayı kazanıyor, diğer türlü Ali Veli'ye para ödüyor. Oyun direk tahmin üzerine dayalı, normal şartlar altında Ali'nin kazanma şansı %50.

Tel-Aviv üniversitesinden N. Aharon ve L. Vaidman, bu tür tahmin oyunlarında %100 kazanma yolunu Physical Review A dergisinde yayınlanacak olan makalede açıklamışlar. Bu yolu uygulamak için kuantum mekaniği bilmek gerekli imiş. Çözüme geçmeden önce bir kavramı açıklamamız lazım: Kuantum süperpozisyonu ilkesi. Bu ilkeye göre parçacıkların aynı anda birden fazla duruma sahip olabileceğini söyler. Şimdi çözüme geçelim.

Ali'nin elinde 2 kutudan başka 1 tane daha kutu var. Kutunun içindeki parçacık diğer kutularla süperpozisyon durumunda, yani Ali'nin kutusundaki parçacık 3 kutuda da olabilir. Şimdi Veli kutuyu açınca, Ali kendi kutusuna bakıyor. Eğer Ali'nin kutuyu boş görür ise, Veli dolu kutuyu açmış demektir. Eğer Ali kendi kutusunda diğer kutularla süperpozisyon durumunda bir parçacık bulursa, Veli'nin açtığı kutu boş demektir. Kazanma ihtimali %100. Tabi yarışmada başka kutu kullanmak yasak olursa bu yol işe yaramıyor :)

Yazarlar, şimdiki teknoloji ile kuantum mekaniği kullanarak para kazanmanın mümkün olmadığını kabul ediyorlar. Ama %50 şanslı bir oyunun kazanma ihtimalini artırmada ilk defa kuantum mekaniğini kendilerinin kullandıklarını düşünüyorlar. İleride kumardan korkanlar kuantum mekaniğinden anlamayanlar olur.

Kaynak: 1

 

Yukarı