Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

15 Mayıs 2008 Perşembe

Nano Altın Taç

Çinli araştırmacılar çapı bir kaç nanometre olan "altın taç" ürettiler. Taç biribirlerine altın-altın bağı ile bağlı 36 tane altın atomundan oluşuyor. Yapı, şu ana kadar altından üretilmiş en büyük halka sistemi. Daha önceki rekor 16 atom idi.

Büyük moleküler halkalar 40 yıldan beri bilim adamlarının dikkatini çekiyor. Bu yapıların ilki 1967 C. J. Pederson, J.-M. Lehn, ve D. J. CramLarge'ın ürettiği eter tacı. 1987 Kimya Nobel Ödülünü de, buluşlarından dolayı bu bilim adamları aldı. O zamandan sonra, büyük moleküler halka yapıları yeni fonksiyonel malzeme bulunmasında ve nanoteknolojide kullanıldı. Metal-metal bağlarına sahip halka yapımı hâlâ bir sorun olarak duruyor.

Araştırmacılar halka üretimine 6 altın atomu ile başlamış. 3 altın atomu üçgen oluşturacak şekilde bağ yapmış. Bu üçgenin köşesindeki her atom, diğer üçgenin köşesindeki atoma bağlı. Bu çift üçgene daha sonra 3 organik ligand bağlanıyor. Oluşan bu yapı 3'lü "pervaneye" benziyor. Bu "pervanelerin" 6'sı kendiliğinden birleşme yoluyla biribirlerine bağlanıyor. Bu halka sisteminde altın atomları taca benzeyen bir yapıyı oluşturuyor: 6 tane çift üçgen birbirine iki köşeden bağlı. Boştaki köşeler de taç düzleminin üstünde ve altında kalan bir desen oluşturuyor.

Makale Angewandte Chemie dergisinde yayınlandı.

Kaynak: 1

 

Yukarı