Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

6 Mayıs 2008 Salı

Nanoteknolojinin Gelişim Basamakları

Günümüzde nanoteknolojinin etkisini pek göremiyoruz. Ayrıca nanoteknolojik malzemeler şu an için pahalı. Piyasada dolaşan nanoürünlere bakarak, nanoürün alamayacağını düşünenler olabilir. "Hani nanoteknoloji hayatımızın her yerine girecekti?" diyenler de olabilir. Endişelenmeyin, durumun böyle olması normal. Çünkü 21. yüzyılı etkileyecek olan bu alan şu an emekleme çağında. Acele etmeye gerek yok, herşeyin bir vakti var. İleride bu nanoteknoloji bebeğimiz yürümeye, daha sonra koşmaya başlayacak.

Günümüzde hâlâ nanoteknolojinin kesin bir tanımı bile yok. Mevlana'nın fil hikayesinde olduğu gibi, farklı alanlarda çalışan insanlar nanoteknolojiyi uğraştıkları şey olarak düşünüyorlar. Ortalıkta bir sürü tanım var. Buradan bilim adamları tarafından yapılmış 12 farklı tanıma ulaşabilirsiniz.

Tekrar olacak ama, gene de en yaygın tanımı verelim: Büyüklük ve şekillerini nanoseviyede (atomik, moleküler) kontrol ederek, en az bir tane tuhaf özelliğe sahip yapı, aygıt ve sistem tasarlama, nitelendirme, üretme ve uygulama.

Şimdi ise nanotekolojinin nasıl gelişeceğini görelim:

1. Nesil (2000-2005):
pasif nanoyapılar, nanoparçacıklar, nanokaplamalar, nanoparçacıkların dispersiyonu, nanokompozitler, metal, polimer, seramikten yapılmış nanoyapılar, biyolojik olarak üretilen birimler. Ürünlere pasif nanoparçacıklarla ek özellikler kazandırma: nano güneş kremleri (ZnO parçacıkları), golf sopaları (karbon nanotüpler)

2. Nesil (2005-2010): transistörlü, yükselticili aktif nanoyapılar, hedefe giden ilaç ve kimyasallar, biyolojik ve biyolojik olmayan sensörler, isteğe göre değiştirilebilen yapılar.

3. Nesil (2010 - 2015): 3 boyutlu nanosistemler,bir çok sentez yöntemi kullanan (mesela biyolojik sentez) nanosistemler, nanoseviyede ağ kurma, nanoteknoloji ile üretilmiş büyük yapılar.

4. Nesil (2015 - ): heterojen nanosistemlerle tasarlanan malzemeler, bu malzemelerde her molekülün yapıdaki rolü bilinecek. Moleküller aygıt olarak kullanılacak. Moleküllerin kullanılması ile yeni fonksiyonlu yapıların oluşturulması.

Günümüzde nanoteknoloji tam olarak meyvesini vermiş değil. Şimdilik sadece varolan yapılara nanoparçacıklarla ek özellikler katacağız. Ama ileride tamamen nanoteknoloji araştırmaları sonucunda ortaya çıkan teknolojileri kullanacağız. Bakalım o günleri görebilecek miyiz? Ümidimiz, o günlerde Türkiye'yi nanoteknolojide aktif rol alan bir ülke olarak görmek.

Kaynak: 1

 

Yukarı