Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

25 Mayıs 2008 Pazar

Phoenix'te Bir Atomik Kuvvet Mikroskobu

Phoenix uzay aracında bulunan aletlerden biri de İsviçre yapımı bir Atomik Kuvvet Mikroskobu çeşidi. Adı MECA (Mikroskop, Elektrokimya ve İletkenlik Analizcisi) Bu mikroskop Mars toprağında buz kalıntılarını araştıracak. Mikroskop Neuchatel Üniversitesi Mikroteknoloji Enstitüsü, Basel Üniversitesi Fizik Bölümü ve Nanosurf şirketinin ortaklaşa yaptıkları çalışmanın ürünü. Phoenix Uzay aracının amacı ise Mars'ta hayatı destekleyecek su biçimlerinin varlığını tesbit etmek.

Lukas Howard'da göre Nanosurf'ün bu proje yer alması İsviçreli bilim adamlarının nanobilimlerdeki yeteneklerini gösteriyor. "Hiçkimse bu kadar küçük, hafif ve düşük enerjili bir sistemle bu projede yer alamadı." diyor Lukas Howard, fizikçi, Nanosurf kurucularından.

MECA Mars toprağını bir bahçıvanın toprağı incelediği gibi inceleyecek. Çok küçük toprak parçalarını suda çözerek, sıvı kimyasal laboratuvarı sayesinde (WCL) karışımın pH değeri, magnezyum, sodyum, klor, brom gibi minerallerin miktarı belirlenecek, karışımın iletkenliği test edilecek. Mikroskop ile ise toprak zerrelerinin kökeni bulunmaya çalışılacak.

Optik mikroskobun çözünürlüğü mikron başı 4 piksel, bu da 10 mikrometre ilâ 1-2 mm büyüklüğündeki taneciklerin görüntülenebilmesi demek. AKM'nin çözünürlüğü ise 10 nm; görüntüler Mars'ta şu ana kadar çekilmiş en küçük ölçekteki resimler olacak. Bu yazıyı yazarken Phoenix'in inişine yaklaşık 155 dakika vardı. Phoenix ile ilgili ayrıntılı bilgi burada.

Not: Nanosurf'un Türkiye temsilciliğini Teknotıp yapıyor. Teknotıp bu sene düzenlenecek NanoTR 4 konferansına da katılıyor. Merak edenlere duyurulur.

Kaynak: 1 , 2

 

Yukarı