Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

25 Haziran 2008 Çarşamba

Nanoneşter

Texas Üniversitesi Makine Mühendisliğinde Doçent olan Adela Ben-Yakarhas yanındaki hücrelere zarar vermeden tek bir hücreyi öldürebilen "mikroneşter" geliştirdi. Alet sayesinde daha hassas kanser, epilepsi vb. ameliyatların yapılması bekleniyor.

"3 Boyutlu bir hassasiyetle istediğiniz hücreyi ortadan kaldırabilirsiniz. Ameliyat esnasında ne yaptığınızı da aynı hassasiyette görebilirsiniz." diyor Adela Ben-Yakarhas.

Femtosaniye lazerler yüksek enerjiye sahip ışınları çok kısa zaman aralıkları ile yaydığı için hedef hücreye giden lazer ısısı, komşu hücreleri yakmaya zaman bulamıyor.

Yakın zamanda ticari olarak femtosaniye lazer ve mikroskoplar LASIK göz ameliyatı için geliştirilmişti. Ben-Yakar'ın laboratuvarında ise femtosaniye lazer ışınlarının deriden içeri 250 mikron kadar girmesini sağlayan teknoloji geliştirildi. Sistemde çok küçük ve esnek bir sivri uç var, ve bu sivri uç sayesinde insan hücrelerinden daha küçük çapa sahip ışınlar üretiliyor. Lazer ışınları dokuya girmeden önce özel bir fiber sayesinde daha yoğun ve kısa sinyallere dönüştürülüyor. Ben-Yakar birkaç yıl içinde 15 mm'lik sivri ucun çapını 3 kat azaltmayı ve böylece laparospik ameliyatlarda kullanılan endoskop seviyesine ulaşmayı planlıyor.

Ben-Yakar deneyinde tek katmandan oluşan kanserli göğüs hücreleri kullanıldı. Makale ise Optics Express dergisinin 23 Haziran sayısında yayınlandı.

Kaynak: 1

 

Yukarı