Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

29 Haziran 2008 Pazar

Nanoteknoloji Alanında Turkiye ve Rusya

Nanoteknoloji alanında Türkiye'nin durumu ile Rusya'nın durumu birbirine çok benziyor. Rusya ve Türkiye de mikroteknolojiyi kaçırmış bir ülke. Teknolojik ürünlerde yurtdışına bağlılar. İki ülke de nanoteknolojiye yeni yeni yatırım yapmaya başladılar. Türkiye'de DPT ve Bilkent Üniversitesi'nin işbirliği sonucunda UNAM, Rusya'da ise devlet tarafından Rosnanoteh kuruldu.


Solda UNAM başkanı Salim Çıracı, sağda ise Rosnanoteh başkanı Leonid Melamed.









Her iki ülkenin de nanoteknoloji patenti, nanoteknoloji konulu makale ve araştırma sayısı Amerika, Japonya, AB gibi devlerden bayağı bir az. Ama her iki ülke de ileride nanoteknoloji alanında söz sahibi olabileceğini düşünüyor.

Bu yazımda iki ülkenin nanoteknoloji alanında ne gibi adımlar atıtığını anlatacağım.

2007 yılında kurulan Rosnanoteh'in görevi, proje finanse etmek. Şirketler projeleriyle bu kuruma başvuruyor, kurul projeleri uygun görürse desteklemeye başlıyor. 17 Haziran 2008 itibari ile Rosnanoteh'e yapılan başvuru sayısı 455, uygulama potansiyeli olan proje sayısı 17, 3 proje pilot aşamasında, 1 proje ise uygulanmaya başlanmış.

29 Mayıs'ta kabul edilen ilk projenin konusu nanoyerleştiriciler sayesinde küresel olmayan optik eleman üretimi. Proje iki etaptan oluşuyor:
1- 2008-2010: 10 nm kesinlikte üretim yapabilen ilk tezgahların üretimi. Düşük miktarda üretime başlanması. Üretim risklerinin belirlenmesi.
2- 2010-2012: Küresel olmayan optik elemanların endüstriyel üretimi.

Rosnanoteh bu projeye 2010 yılına kadar 8.66 milyon € ayıracak. Projenin hayata geçirilmesi için ayrı bir proje şirketi kurulacak ve Rosnanoteh bu şirkete %48 ortak olacak. Proje sonucunda Rusya'nın optik elemanlarda yurtdışına bağımlılığının azaltılacağı düşünülüyor.

Peki projeler neye göre seçiliyor?

Başvurularda 3 özellik aranıyor: 1- Projenin nanoteknoloji ile ilgili olması, 2- Rekabet etmeyi sağlayacak bir ürünle ilgli olmassı, 3- Büyük miktarda üretim yapılması. Öncelik tabi ki ürün olmaya en yakın olan projelerde.

Projeler Rosnanoteh'in sitesinden gönderilebiyor. Sisteme üye olunduktan sonra, 1 gün içerisinde şablonlar gönderiliyor. Şablonları projenize uygun bir şekilde doldurup yollayınca, proje başvurunuz tamamlanıyor. Sitede başvuru işlemlerini anlatan bir Flash sunum da mevcut. Projenizin kabul edilip edilmediği ise 121 ilâ 165 gün arasında belli oluyor.


Şimdi bir de UNAM'a bakalım. Siteden aldığımız bilgiye göre 2 Mayıs 2008 itibari ile 136 kişi UNAM'ın hizmetlerinden yayınlanıyor. UNAM'ın amacı üniversitelerle sanayi arasında köprü oluşturmak. Türkiye'nin her yerinden araştırmacılar UNAM'ın laboratuvarlarından 24 saat faydanabiliyor. Sanırım Türkiye'de bir ilk. UNAM ayrıca Türkiye'nin nanoteknoloji eleman eksiğini kapatmak amacıyla master öğrencileri yetiştiriyor ve onlardan kendi şirketlerini kurmalarını istiyor.

UNAM'ın sitesinden ne yazık ki şu an hangi projeler üzerinde çalışıldığı, hayata geçirilmiş projelerin olup olmadığını öğrenemiyoruz. İnşaallah birgün UNAM'ın hayata geçirdiği projelerle ilgili yazı yazarız.

Rosnanoteh ve UNAM

Bu bölümde ise UNAM ile Rosnanoteh'i karşılaştıracağım.

a)- Öncelikle şunu söylemek istiyorum UNAM'ın sitesi lütfen düzeltilsin. Çok ciddi bir konu üzerinde çalışan bir kuruma böyle bir web sitesi yakışmıyor. Yetkililer siteyi kimsenin ziyaret etmediğini düşünebilir, ama durum öyle değil. Türkiye'de en fazla kullanılan arama moturu Google'da nanoteknoloji kelimesini aratınca, ilk sonuç Vikipedi makalesi. Vikipedi makalesini okursanız, göreceksiniz ki "Kaynakça" kısmında UNAM'ın linki bulunmaktadır. Eminim yüzlerce kişi bu makaleyi okuyor, daha sonra da UNAM'ın sitesini ziyaret ediyordur.

Peki site neden değişmeli? Sade olmasından dolayı mı? Hayır. Nedenleri şöyle sıralayabiliriz:
1- Sitede birçok kırık link var. Mesela anasayfanın üst kısmında bulunan "Araştırma", "Eğitim", "Yayınlar", "Projeler", "Haberler" linkleri yaklaşık 1 aydır çalışmıyor.

2- Site düzensiz. Sitede birçok değerli bilgi PDF dosyalarının içinde gizli. Hangi PDF'de hangi bilgiler var, kestirmek zor. Dosya koyma yerine, üst kısımda bahsettiğim Araştırma linkine sade birşekilde UNAM'ın ne yaptığını, "Projeler" kısmına UNAM'ın üzerine çalıştığı projeler vs. yazılabilir.

3- Güncel değil: Rosnanoteh'in sitesinde olduğu gibi UNAM kendisiyle alakalı güncel haberleri siteye koysa çok güzel olur.

b-) Rosnanotehin amacı sadece proje finans etmek iken, UNAM'ın ayrıca araştırma yapma, eğitim verme gibi görevleri de var.

c-) İkisinin de ortak özelliği kendi ülkelerinin nanoteknoloji alanında söz sahibi olmasına yardımcı olma.

UNAM'ın açılmasında emeği geçen tüm araştırmacılarımıza teşekkür ediyorum. Onların hakkını ödememiz çok zor.


Kaynak: 1

 

Yukarı