Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

28 Temmuz 2008 Pazartesi

Gelecek ABD Cumhurbaşkanı İçin Nanoteknoloji Yol Planı - 3

Dün raporun üçüncü bölümünü yayınlayamadığım için özür diliyorum. Nasip bugüne imiş. Bugün raporda bulunan 35'ten fazla tavsiyenin 5'ini sizlerle paylaşıyorum. Buyurun. Yorumlarınızı bekliyorum.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Yıldızlı olan tavsiyeler, daha öncelikli tavsiyeleri gösteriyor.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Ne yapılması lazım?

Bilgilerimizdeki eksiklikten ve teknolojinin hızlı gelişmesinden dolayı, şu an atacağımız adımları gelecekte büyük ihtimalle değiştirmek zorunda kalacağız. Bu hiçbir adım atmayacağız anlamına gelmiyor, aksine atacağımız adımların esnek olmasını gerektiriyor.

Araştırma

1.* Çevre, sağlık ve güvenlik (ÇSG) araştırma fonunu artırma.

Nanoteknoloji alanında yapılacak en önemli iş, ÇSG'ye giden para miktarını artırmaktır. ÇSG araştırması en çok ihtiyaç duyulan, ama aynı zamanda en çok ihmal edilen konu. 2009 yılı için olan bütçe 2008 yılının bütçesi ile kıyaslanınca umut vadedici. Bu yıl NNI ilk defa ÇSG araştırmasını ayrı bir araştırma kategorisi olarak tanımladı. Fakat ortalıkta detaylı bütçe hesapları olmadığı için, devletin ÇSG'ye nasıl harcama yapacağını kestirmek zor. Beyaz Saray daha önce belirlenen %10 oranını (NNI'nın toplam bütçesinden) reddetmişti. Mantıklı olanı 2009 yılında 100 milyon, 2010'da ise 150 milyon dolar ayırmak.

2. Gözden geçirilmiş ÇGS araştırma planı gerekliliği.

ÇGS araştırmasının verimliliği, harcanan dolar miktarı kadar, araştırmanın kalitesine ve uyumluluğuna da bağlıdır. NNI nanoteknoloji alanıdaki genel araştırmalar hakkındaki planını her 3 yılda bir güncellediği gibi, ÇGS planı da sürekli yenilenmeli ve birçok uzman tarafından incelenmelidir. ÇGS araştırmalarının açıkca belirtilmiş hedefleri ve bu hedeflere ulaşmak için oluşturulmuş bir yol haritasına ihtiyacı vardır.

3.* NNI'yı güçlendirme.

Araştırma planının verimli olabilmesi için, NNI'nın yetkilerinin artması gerekmektedir. Yıllık bütçe görüşmeleri esnasında, NNI OMB'ye (Yönetim ve Bütçe Organizasyonu) tavsiyelerde bulunup, ajanslar ve programlar arasında bütçe değişimi yaptırabilmeli.

4. NNI'nin tanıtım ve kontrol fonksiyonlarını ayırmaya teşvik.

NNI'nın bütçesinin %90'ı nanoteknolojinin gelişimi ve tanıtımına harcanıyor. Bazı çevreci kesimler, tanıtım aktivitelerinin kontrol mekanizmasını engellediğini öne sürdüler. Bu eleştiriye tepki olarak NNI ÇGS'yi ayrı bir program olarak ele aldığını açıkladı. NNI'nın tanıtım ve kontrol mekanizmalarını ayırmakla bu engellemenin önü kesilebilir.

5. Nanoteknoloji Etki Enstitüsünün kurulması

Devlet ve nanoteknoloji endüstrisi nanoteknolojinin etkileri hakkındaki bilgilerimizin iyileşmesini istiyor. Nanoteknolojinin etkilerini araştıracak yeni bir araştırma enstitüsü kurulabilir. Enstitü model olarak Sağlık Etki Enstitüsünü alabilir.

Kaynak: 1

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Rapora yarın devam edeceğim. Yeni mesajlardan anında haberdar olmak için RSS beslememe abone olabilirsiniz. RSS'yi nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız, bu video işinize yarayabilir.

 

Yukarı