Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

25 Temmuz 2008 Cuma

Gelecek ABD Cumhurbaşkanı İçin Nanoteknoloji Yol Planı

J. Clarence DaviesProject On Emerging Nanotechnologies dün (24 Temmuz) gelecek ABD cumhurbaşkanına hazırladığı nanoteknoloji ajandasını yayınladı. Raporu J. Clarence Davies hazırladı. Rapor toplam 28 sayfadan oluşuyor. Orijinal metne bu [PDF] adresten ulaşabilirsiniz.

Ben de elimden geldiğince bu metni Türkçeye çevirdim. Genişletilmiş bir özet şeklinde sizlerle paylaşıyorum.


J. Clarence Davies


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Giriş:

Bir sonraki cumhurbaşkanı birçok alanda ciddi problemlerle karşılaşacak: enerji, çevre, gıda güvenliği, tüketici ürünleri ve iş güvenliği gibi. Tabi bir de, saydığımız tüm sorunları etkileyen nanoteknoloji var.

Günümüzde piyasada bulunan nanoteknolojik ürün sayısı 600'den fazladır, bir de bilinmeyen sayıda ürün var. Ne yazık ki, bu teknolojinin güvenli bir gelişimi ve kullanımını sağlamak için devlet kurumları eski ve günü geçmiş kanunları kullanmak zorundalar. Devlet kurumlarının 21. yüzyıla yakışır aletlere sahip olmaları gerekmektedir.

Nanoteknolojinin gelişimi ve ticari uygulamalarda kullanılma hızı göz önünde bulundurulunca, 2014 yılında üretilen toplam malların %14'ünün (2.6 triyon $) nanoteknoloji kullanması tahmin ediliyor. Nanoteknolojinin güvenli bir şekilde gelişmesini sağlamak için, nanoteknoloji risk araştırmalarına daha fazla bütçe ayırılmalıdır: 2009 yılı için 100 milyon $, 2010 yılı için ise 150 milyon $. Yeni cumhurbaşkanının hızlıca nanoteknoloji kontrol mekanizması oluşturması gerekmektedir. Bu kontrol mekanizmaları şöyle sıralanabilir:

1) Gıda üretimi ve paketlemesinde nanomalzemelerin kullanılması hakkında güvenlik bilgisi toplamak.
2) Devlet güvenlik kanunlarını yenilemek.
3) Kanunlarda nanomalzemeleri "yeni" malzemeler olarak tanımlamak, böylece EPA ve FDA gibi kurumların nanomalzemeler hakkında daha fazla bilgi toplamasını sağlamak.

Raporun yazarı yakın zamanda nanomalzemeler hakkında hatırı sayılır miktarda araştırma yapmıştır.

Bu raporun amacı nanoteknoloji kontrol mekanizmalarının oluşumunun önemini vurgulamak ve cumhurbaşkanının izlemesi gereken adımları açıklamaktır.

David Rajiski

PEN Müdürü


Özet:

Nanoteknoloji birçok çevre tarafından bir sonraki sanayi devrimi olarak nitelendirilmiştir. Eğer doğru adımlar atılırsa nanoteknoloji günlük yaşamımızı iyileştirecektir, yanlış adımlar atılırsa Amerikan ekonomisi, insan sağlığı ve çevre zarar görecektir. Nanoteknoloji ABD'nin en önemli problemleri üzerinde etkili olabilir:

1) Petrol bağımlılığını azaltabilir.
2) İklim değişikliği ile baş etmeye yardımcı olabilir.
3) Ülkenin sağlık sistemini iyileştirebilir.
4) Ülkenin güvenlğini güçlendirebilir.
5) Terörizm ile savaşmaya yardımcı olabilir.
6) Ülke ekonomisine katkıda bulunabilir.

Ülke yeni teknolojilerden doğan problemleri çözmeyi öğrenmeli ve teknolojiyi topluma en yararlı biçimde kullanmalıdır.

Nano ve diğer teknolojilerle ilgili şu anda geçerli olan kanunlar zayıf ve yetersizdir. Kontrol sistemi tamir edilmelidir. Düzenleyici ajanslar kaynak eksikliği çekmektedirler, bazılarının ise hiçbir fonksiyonu yoktur. Kanunlarda birçok boşluk vardır ve çoğu zaman da halkı korumakta başarısız olmaktadırlar.

Bu rapor, yeni cumhurbaşkanın nanoteknoloji alanında ne yapması gerektiği hakkında şablon oluşturmaktadır. 35'ten fazla tavsiye içermektedir. Aşağıdaki önlemlerin alınması gerekmektedir:

1) Yürürlülükte olan kanunlardan olabildiğince faydalanma: Nanoteknoloji ile ilgili kanunların değişmesi gerektiği halde, şimdikilerle de daha fazlası yapılabilir. Nanomalzemeler Zehirli Malzemeler Kontrol Akt'ı ve FFDCA kozmetik, gıda katkıları ve gıda paketleme hükümleri altında yeni malzemeler olarak tanıtılmalı. Böylece EPA ve FDA gibi kurumların nanomalzemelerin farklı özelliklerini araştırmalarının önü açılmış olur. Gübre kanunu nano ve antimikrobiyel malzemeleri de içermeli. İş ortamında nanomalzemelerden korunma sağlamalıdır.

2) Nanomalzemelerden doğacak risk üzerine daha fazla araştırma yapma: Devletin nanomalzemelerin potansiyel risklerini araştırmaya ayırdığı para yetersizdir. Az araştırma yapmanın sonuçları ise tedirgin edici: karbon nanotüplerin akciğerlerde asbest gibi zarar verdiği, bazı nanomalzemelerin fareler üzerinde denendiği zaman beyin kan bariyerini geçtiği, bazı nanomalzemelerin DNA'yı etkilediği yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılmıştır.

3) Yeni kanunların çıkarılması: Nanomalzemelerin etkilerini içeren TSCA ve FFDCA gibi kanunların acilen kuvvetlendirilmesi gerekmektedir. Mesela FFDCA'da nanoteknolojinin en yoğun olarak kullanıldığı kozmetik ve diyet uygulamalarını kapsamamaktadır.

4) Gelecek için plan: Nanoteknoloji hakkında yapılan tüm planlar birinci nesil nanoteknoloji üzerine yapılmıştır. Teknolojinin ikinci neslinde bilim kurgudan teknolojik gerçeğe geçiş olacaktır. Fakat toplum bu ikinci nesil teknoloji ya da ileride gelecek başka teknolojiler hakkında hiç düşünmemiştir. 21. yüzyıl için kontrol mekanizmaları hakkında yeni bir komisyon kurulmalıdır. Ayrıca, toplumun geleceğe daha hazırlıklı olması için, devletin teknolojik gelişmeleri tahmin etme yeteneği de gelişmelidir.

Nanoteknolojinin hayatımızı değiştirme potansiyeli vardır. Yeni cumhurbaşkanının bu değişimi şekillendirme, faydalarını artırma, risklerini azaltma şansı vardır. Bu çok önemli bir şanstır. Geleceğin şekli, yeni hükümetin hareketlerine bağlıdır.

Kaynak: 1

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Rapora yarın devam edeceğim. Yeni mesajlardan anında haberdar olmak için RSS beslememe abone olabilirsiniz. RSS'yi nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız, bu video işinize yarayabilir.

 

Yukarı