Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

10 Temmuz 2008 Perşembe

Günün Nano Ürünü (#4)

Bugün PEN'in sitesindeki nanoteknolojik ürün listesinden rastgele bir ürün seçeğim derken, gözüme Microsoft'un oyun konsolu XBOX çarptı. Siteye göre XBOX nanoteknolojik bir üründü. Bakalım nedeni ne?



XBOX360XBOX 360®

Şirket: Microsoft

Ülke: ABD

Özellik: XBOX'ın içinde bulunan çipi, IBM sadece Microsoft için yapmış, hatta başka müşteriye satmayacağına söz vermiş. Çip üç çekirdekli, biri sistemin beyin vazifesini görüyor. Çip 90 nm teknolojisi ile üretilmiş ve 165 milyon tranzistör içeriyor.

Ürünün internet adresi: *




Peki XBOX neden bir nanoürün? Bence çip 100 nm'nin altında, yani 90 nm teknolojisi ile üretildiğinden, XBOX nanoteknolojik ürün olarak sayılmış. Intel Pentium D, Core Duo, Core 2 gibi işlemciler de PEN'in internet sayfasında nanoteknolojik ürün olarak listeleniyor. Peki kritik sayı neden 100? Çünkü, resmi olmasa da genel olarak kabul edilen nanoteknoloji tanımı şöyle: "1-100 nm arası boyutlarda maddenin kontrolü, üretimi, değiştirilmesi ve sadece bu boyutlarda ortaya çıkan özellikleri kullanma." Sonuç ne? Hepimizin evine nanoteknoloji girmiş de benim haberim yokmuş! Çünkü piyasadaki birçok bilgisayarda 65 nm teknolojisi ile üretilen çipler bulunuyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyursunuz?

Kaynak: 1 , 2 , 3 [Resim - Flickr - talios]

 

Yukarı