Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

10 Temmuz 2008 Perşembe

Nanoparçacıkların Boyutunu Kontrol Etme

Michael White ürettikleri yeni aletin başında iken.Günümüzde kullanılan nanoyapı üretim reaksiyonları sonucunda, elinize nasıl bir yapının geçeceğini tahmin etmeniz zor. Nanoyapılarda fazladan bir tane atomun bile, malzemenin özelliğini tamamen değiştirme potansiyeli olduğu için, çıkan nanoparçacık beklediğimiz nanoparçacıkla alakası olmayabilir. Bilim adamları laboratuvarlarında ürettikleri nanomalzemelerin ne kadar atoma, moleküle sahip olacağını reaksiyon bitmeden kestiremedikleri için, nanoyapıları uygulamaya çevirmeleri güçleşiyor. Haberimiz nanoyapıların boyutunun önceden belirlenmesi hakkında.

Amerikan Enerji Bakanlığına bağlı Brookhaven Ulusal Laboratuvarı ve Stony Brook Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği alet, boyutları 10-100 nm arasında değişen molibden sülfit nanoyapılarını atomik kesinlikte tahmin edebiliyor.

Molibden sülfit, hidrodesülfirizasyonda kullanılacak yeni nesil malzemelerin ilk hali olarak görülüyor. Hidrodesülfirizasyon reaksiyonu doğal gaz ve petrol ürünlerinden sülfürü ayırabildiği için, çevre kirliliğini düşürmekte kullanılması düşünülüyor.

Bilim adamları istedikleri boyuta sahip molibden sülfid nanoparçacıklarını gaz iyonu şekline getirdikten sonra, narin bir şekilde altın yüzeyine diziyor. Nanoparçacıklar altın yüzeyi ile çok az etkileşime girdiği için, bozulmadan kalıyor.

Brookhaven Üniversitesi Kimyacısı Michael White "Bu alet sayesinde bir nanoyapıdaki atom çeşidi ve sayısını kontrol edebiliyoruz. Bu sayede de istediğimiz şekle, boyuta ve kimyasal yapıya sahip nanoyapılar üretebiliyoruz. Bu gelişme yeni nesil katalizör üretimi için çok önemli husular." dedi.

Günümüzde, molibden sülfit nanoparçacıkları hidrodesülfirizasyon reaksiyonlarda kullanılıyor. Fakat optimum aktifliğe sahip parçacık boyutu ve reaksiyonun bu küçük parçacıklarda nasıl gerçekleştiği bilinmiyor. Parçacık boyutunu önceden tayin ettikten sonra, White grubu bu sorulara cevap arayacak.

9 Temmuz 2008'de Journal of Physical Chemistry C dergisinin internette yayınlanan sayısında yayınlanan makalede, White grubu çok kararlı olan "sihirli" bir yapıyı incelediler. Bu "sihirli" yapı, altın yüzeye dizilmiş 4 molibden ve 6 sülfür atomundan oluşuyor. Molekül başka moleküllerle irtibata geçtiği zaman içindeki 4 molibden atomu da aktif oluyor. Bu yüzden bu "sihirli" yapı yeni nesil aktif katalizörlerin prototipi olarak görülüyor. Araştırma grubu bir sonraki aşamada daha büyük ve aktif yapıları inceleyecek.

Kaynak: 1 , 2

 

Yukarı