Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

14 Temmuz 2008 Pazartesi

Nanosurf İlk Resimlerini Gönderdi

Nanosurf'un çektiği ilk resimŞu yazımızda Mars'a gönderilen atomik kuvvet mikroskobundan bahsetmiştim. Nanosurf firmasının ürettiği bu mikroskop, başka bir gezegendeki ilk nanoyapıları ölçen makine oldu. Nanosurf 9 Temmuz'da, çektiği nanometre çözünürlüğündeki görüntüleri başarılı bir şekilde Dünya'ya gönderdi. [soldaki resim] Resimler, bir test yüzeyinin şu ana kadar hiç görülmemiş detaylara sahip. Başarılı görüntü elde edilmesi nanomikroskopların kalibresini yapmaya yarıyor, bu ise Mars'taki gelecek mikroskop ölçümlerinin yapılmasının önkoşulu.

Nanosurf Mars proje müdürü Dominik Braendlin "Atomik Kuvvet Mikroskobumuzun Mars'taki şartlarda çalışması, nanogörüntüleme aygıtlarının kullanımının mümkün olduğunu gösteriyor. Mars'tan ileride gelecek parçaçık görüntülerini sabırsızlıkla bekliyoruz." dedi.

Parçacıkların yüzeyi yüksek çözünürlükte incelendiği zaman, çok sayıda bilimsel veri ortaya çıkıyor. Parçacıklardaki çizik ve erozyon izleri, bu parçacıkların hiç su ile taşınıp taşınmadığı hakkında bilgi veriyor. Bu araştırma için gerekli çözünürlük ise sadece atomik kuvvet mikroskobu ile elde ediliyor.

Kaynak: 1 , 2

 

Yukarı