Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

8 Temmuz 2008 Salı

Nanoteknoloji İle İlgili Google Trends Grafikleri

Bugün sizlerle Google Trends'te yaptığım birkaç araştırmanın sonuçlarını paylaşacağım.

İlk istatistiğimiz nanoteknoloji kelimesinin aranma sıklığı hakkında. "Nanotechnology" kelimesi "nanoteknoloji" kelimesinden 102 kat daha fazla aranıyor. [Google Trends'te bu sayı şu an 95'e düşmüş.] Bunun temel sebeplerini İngilizce'nin Dünya bilim olması, nanoteknoloji ile ilgilenenlerin İngilizce arama yapmayı tercih etmesi olarak sıralayabiliriz. "Nanotechnology" kelimesi nanoteknolojinin risklerinin araştırılacağı açıklandığında, Nobel sonuçları açıklandığında [2007'de Fizik Nobel ödülü nanoteknoloji alanında verilmişti.], NASA'nın yaptığı sensör haberlerinden sonra artış göstermiş.

"Nanoteknoloji" kelimesini en fazla arayan şehir ise Eskişehir. Bir diğer ilginç husus ise bazı zamanlarda "nanoteknoloji" kelimesinin hiç araştırılmamış olması.





[Resimlerin üzerine tıklayıp, daha kaliteli hallerini görüntüleyebilirsiniz.]




İkinci istatistik "nanoteknoloji" kelimesi ile "nano teknoloji" kelimesinin aranması hakkında. Türkçe sitelerde nanoteknoloji kelimesinin ortak bir yazımı yok: Nano Teknoloji yazan var, nano teknoloji yazan var, nanoteknoloji var. Google'dan öğrendiğimize göre nano teknoloji kelimesi daha çok aranıyor. Doğru olanı nanoteknoloji, onu da belirtelim.

















Son istatistik Dünya'yı gelecekte en fazla etkilemesi düşünülen 3 konu başlığı hakkında - yapay zeka, genetik ve nanoteknoloji - yapılan arama miktarları hakkında. İngilizce "yapay zeka", Türkçe ise "genetik" en fazla aranan kelimeler.
































Son söylemek istediğim, dileğim interneti bilimsel amaçla kullanan Türk kullanıcıların artması ve Türkçe bilim kaynaklarının artması.

 

Yukarı