Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

2 Temmuz 2008 Çarşamba

Rosnanoteh İkinci Bildirisini Yayınladı

Üç gün önce bahsettiğimiz Rosnanoteh kurumu Haziran ayı bildirisini yayınladı. Bu yazımda raporun kısa bir özetini oluşturmaya çalışacağım.

Bildirinin ilk sayfasında "Ayın Alıntıları" diye bir bölüm var. Bu bir sayfalık bölümde, Haziran ayı içerisinde Rusya'daki önemli kişilerin nanoteknoloji hakkındaki sözlerine yer verilmiş. Putin Fransa ile bio ve nanoteknoloji alanında işbirliği yapacaklarını, Sergey İvanov sadece ticari değeri olan projeleri destekleyeceklerini, Andrey Fursenko araştırmacı eksiklğinden, Leonid Melomed Rusların nanoteknolojiden çok şey beklediklerini ve kendilerinin Rusları aldatmaya haklarının olmadığından, Vitaliy Belyayev ise Rusya'nın Japonya'nın yolundan gitmesi gerektiğinden bahsetmiş.

İkinci bölüm Rusya'da nanoteknoloji alanında yapılanlar hakkında. Ben bu bölümden sizlerle sadece önemli bulduğum haberleri paylaşacağım.

İlk haberimiz Rosnanoteh'in tarihindeki ilk projeyi onaylaması hakkında. 455 proje arasından seçilen "nanoyerleştiricilerle küresel olmayan optik eleman üretimi" projesi için Rusya 8.66 milyon € ayıracak. Proje için kurulacak şirketin 2011 yılında 15 ilâ 40 milyon € kâr getireceği tahmin ediliyor. Kurum ayrıca yakın zamanda 2 projenin daha hayata geçirileceğini bildiriyor: biri yeni kanser tedavi yöntemleri geliştirme üzerine diğeri ise ekonomik aydınlatma sistemleri üzerine.

İkinci haber Rus Bilim Akademisi'nin toplantısı ile ilgili. Putin bu toplantıda Rusya'nın nano ve biyoteknoloji, nükleer enerji, uzay ve birkaç diğer alana 2008-2010 yılları arasında 600 milyar Ruble [26 milyar Amerikan Doları] yatırım yapacaklarını açıkladı.

Üçüncü haberimiz 12. Uluslararası Petersburg Ekonomi Forumu ile ilgili. Forumda bu sene diğer yıllara göre bir farklılık yapıldı. Forum süresince Rusya'nın stratejik projeleri ve nanoteknolojideki başarıları ile ilgili bir sergi düzenlendi. Ayrıca Rosnanoteh başkanı yapılan başvuruları değerlendirdi. Rosnanoteh'e toplam 62 şehirden başvuru yapılmış, projelerin sadece %27'si üretim ile ilgili. En fazla rağbet gösterilen alanlar ise elektronik, tıp ve enerji. 7 Haziran'da Rosnanoteh, Amerikan şirketi Intel ile nanoteknoloji alanında işbirliği yapma hakkında bir anlaşma imzaladı.

Dördüncü haberimiz MGU'da (Moskova Devlet Üniversitesi) nanoteknoloji eğitimi verilmesi hakkında.

Üçüncü bölüm Dünya'dan nanoteknoloji haberleri üzerine. Ben kısaca haber başlıklarını verip geçeceğim.

- AB nanoteknolojinin gelecekteki kullanımı üzerine bir komisyon kurmuş.
- ABD nanoteknolojinin sağlığa ve insana olan etkisinin iyice araştırılması gerektiğini düşünüyor.
- Nanoteknoloji alanında Doğu ülkelerinin ABD ve Avrupa'yı geçebilecek. Bu konuda şu blog yazıma bakabilirsiniz.

Dördüncü ve beşinci bölümler sırasıyla yurtdışında ve Rusya'da basında çıkmış nanoteknoloji haberleri üzerine. Bu bölümden bir bilgi vermiyorum, çünkü haberleri elimden geldiğince blogda yayınlıyorum.

Altıncı bölümde ise önümüzdeki aylardaki nanoteknoloji etkinlikleri, konferansları, seminerleri üzerine.

Son bölümde ise ilginç bilgiler veriliyor. Ben sadece bir tane bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Haziran ayında Rusya'da basında nanoteknoloji ile ilgili 941 makale yayınlanmış. Bu sayının yüksek olmasındaki etkenler ise şöyle sıralanmış:
- Rosnanoteh'in ilk projeyi kabul etmesi
- 12. Uluslararası Petersburg Ekonomik Forumu
- Rus Bilimler Akademesi toplantısı

Bildirinin orjinaline şuradan ulaşabilirsiniz.

 

Yukarı