Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

26 Ağustos 2008 Salı

İlk UNAM Mezunu İle Röportaj

Şubat 2008'de açılan UNAM bünyesinde bir de Yüksek Lisans Programı var. Bölüm bu yıl ilk mezununu verdi. Bu yazımızda UNAM'ın ilk mezunu Gökhan Barın ile yaptığım röportajı yayınlıyorum. Gökhan Barın şu an Northwestern Üniversitesi'nde doktora yapıyor. İleride Türkiye'ye dönmek istemesi, beni çok mutlu etti.

Kendisine röportaj için zaman ayırdığı için teşekkür ederim. Buyurun işte röportaj.


Kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?
1984, Muğla doğumluyum. Liseyi Denizli Servergazi Fen Lisesi'nde okudum. Kimyaya olan ilgim bu yıllarda başladı. Lisede kimya olimpiyatlarına katıldım. Lise son sınıfta milli takıma seçildim ve gümüş madalya kazanmıştım. Daha sonra 2006 yılında Bilkent Kimya bölumünü kazandım. Mezuniyetimden sonra master çalışmalarım için ODTÜ'yü tercih ettim. Orada bir yıl geçirdikten sonra hem danışman hocamın Bilkent'e transfer olması, hem de UNAM'ın yüksek lisans programından haberdar olunca çalışmalarıma UNAM'da devam ettim.

Nanoteknoloji dünyasına nasıl düştünüz, bizimle paylaşabilir misiniz?

Esasen mastera başlarken nanoteknoloji üzerine çalışmak gibi net bir fikrim yoktu. Kimyanın bir dalı olan organik kimya çalışmak istiyordum. Bunun için de zaten ODTÜ'de Prof. Dr. Engin Akkaya hoca ile çalışmak istiyordum. Kendisinin bir seminerine katılmıştım iki ya da üç sene önce. Çok heyecan verici gelmişti anlattıkları. Klasik anlamda organik sentez yapmıyorlardı. Sentezlenen organik maddeler belirli bir fonksiyonu gerçekleştirmek üzere tasarlanıyordu. Ggenel anlamda şöyle ifade edeyim, makroskopik fonksiyonları molekuler seviyede gerçekleştirmek gibi. Bu alana supramolekuler kimya deniyor. Bu aslında organik kimyanın nanoteknolojiye bağlandığı nokta oluyor. Nanoteknolojide de zaten amaç atom ya da moleküller düzeyinde değişiklikler yaparak, maddenin fonksiyonları ile oynayabilmek.

UNAM hakkında yorumlarınız. UNAM'ın geleceğini nasıl görüyorsunuz?
UNAM hakikaten Türkiye'de nanoteknoloji adına atılmış en büyük adımlardan bir tanesi. Cihaz alt yapısı itibariyle Türkiye standartlarının çok çok üzerinde. Çalışanlarının en iyi seviyede çalışabilmesi üzerine tasarlanmış. Yakın gelecekte çok iyi çalışmalar çıkacaktır muhakkak.

Neden Northwestern Üniversitesini seçtiniz?
Northwestern Amerika'nın en üst sıralarında yer alan üniversitelerinden bir tanesi. Öğretim üyesi kadrosu da alanlarında isim yapmış kişilerle dolu. Northwestern'da istediğim "molecular machines" dediğimiz moleküler aygıtlar üzerine dizayn ve sentez yapan bir grupta çalışmak. Ve tabiki de burada eğitimimi tamamlayınca Türkiye'de bu alanda araştırma yapmaya devam etmek istiyorum.

Öğrencilere tavsiyeleriniz neler? Nanoteknoloji üzerine ihtisas yapsınlar mı?
Nanoteknoloji tek başına apayrı bir alan değil neticede. Fizik, biyoloji ya da kimya alanlarının her birinde nanoteknolojiyle ilgili alanlar var. Sonuçta araştırma, istemek ve sevmekle alakalı. Eğer bu konular ilgisini çekiyorsa insanların, tabiki de master ya da doktora yapilabilir. Ama şu da bir gerçek ki yakın gelecekte büyük gelişmeler bu alandan çıkacak.

Röportaj hakkındaki görüşlerinizi yorum yaparak belirtmekten kaçınmayın.

2 yorum:

Adsızdedi ki...

merhaba öncelikle Gökhan Barın beyi çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum.
başarıların devamını diliyorum.ben Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü 4. sınıf öğrenisiyim.
okulum seneye bitiyor. okulum bittikten sonra Nanoteknoloji alanında master yapmayı düşünüyorum. Bu yaz Almanyada 3 ay staj yaptım. burda Duisburg Univesitesi Nanotechnology Engineering bölümünün master programı oldugunu gördüm. Gökhan Barın Bey in röportajı gercekten güzel olmuş teşekkürler.bu alanda çalışmalrı olan arkadaşalarla bilgi paylaşımında olmak isterim...

Ahmet Yükseltürkdedi ki...

Sayın isimsiz,

Yorumunuz için teşekkürler. Masterınızda şimdiden başarılar.

 

Yukarı