Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

16 Ağustos 2008 Cumartesi

Olimpiyat Logosunun Küçük Hali

Şu anda olimpiyatlar devam ettiği için, olimpiyat temalı yazılar paylaşmaya devam ediyorum. Daha önce de olimpiyatlar esnasında hava kirliliği deneyleri hakkında bir yazı yayınlamıştım.

Bu yazımızın konusu ise 2008 Pekin olimpiyatlarının "Dans eden Pekin" logosu. Önce biraz logoyu tanıtalım.

- Logo ile ilgili bilgi Wikipedia sayfasından alınmıştır. http://en.wikipedia.org/wiki/Dancing_Beijing

2008 Pekin Yaz Olimpiyatları Logosu

Logoda birçok Çin geleneği ile ilgili element var. Logoda kırmızı Çin mührüne atıf var. Resimdeki karakter ise Çince'deki jīng karakterinin dans eden hali. Anlamı ise "başkent", Pekin ismi münasebetiyle. Eğrilerin ayrıca Çin ejderhası olduğuna dair söylentiler de var. Kolların açılması ise Çin'e Dünya'ya kendi kültürünü anlatmak için yapılan çağrıyı simgeliyor. Figür ayrıca bitiş çizgisindeki koşucuyu andırıyor. Logonun ana rengi olan kırmızı ise, Çin toplumunda şansı simgeliyor.





Nortwestern Üniversitesi nanobilimcisi Chad A. Mirkin 2008 Yaz Olimpiyatları logosunu seri olarak üretmiş. Mirkin'in oluşturduğu 15.000 logo sadece 1 cm2 yer kaplıyor. 2500 logo bir pirinç tanesi kadar.

"Beijing 2008,” ibaresi 90 nm çapa sahip 20.000 nokta ile oluşturulmuş. Daha sonra ise insan figürü ve Olimpiyat halkaları 600 nm çapa sahip 4.000 nokta ile oluşturulmuş.


Mirkin'in ürettiği mikronluk logolar
Her bir logonun boyutu 70 x 60 mikron


Peki Mirkin bu logoları nasıl üretmiş? Araştırma grubu bu logoları yeni bir desenleme tekniği kullanarak yapmış. Yöntemin adı Polimer Kalem Litografyası (PPL) ve bu tekniği anlatan yazı dün (15 Ağustos 2008) Science dergisinde yayınlandı.

PPL yöntemi sayesinde tek bir aletle hem nanometre, hem mikrometre, hem de milimetre boyutlarında desenler yapabiliyorsunuz.

Polimer Kalem Litografyası polimerden yapılmış kalem dizini kullanıyor. Sadece değme basıncını ve ulaştırma zamanını değiştirerek istenilen çapta noktalar oluşturuluyor. Basınç uygulandıkça kalemin ucu kalınlaşıyor, basınç arttıkça milimetre çapında noktalar oluşmuş oluyor. Kalemler basınç kalkınca eski haline dönüyor.

Yeni yöntemin muhtemel kullanım alanlarından da bahsedelim. Bu litografya tekniği bu aletleri yapan elektronik cihazlarda, tıbbi teşhiste (gen çipleri ve biomolekül dizinleri), eczacılıkta ve vb. alanlarda kullanılabilir.

“Olimpiyatların açılış gecesini izlerken, Çin'in en önemli 4 buluşu arasında matbaayı da görmekten memnun oldum." diyor Mirkin.

“Biz tüy kalemin nanoteknoloji versiyonu olan Derin Kalem Nanolitografyasını ve Polimer Kalem Litografyasını Northwestern üniversitesinin en önemli iki buluşu olarak görüyoruz."

Olimpiyat logosunu basarken altın sübstrat üzerine 16-merkaptoheksadekanoik asid "mürekkebi" kullanılmış. Üretim toplam 40 dakika sürmüş.

Kaynak: 1 , 2

 

Yukarı