Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

4 Ağustos 2008 Pazartesi

Rosnanoteh Temmuz Bildirisi

Arkadaşlar, Rusya'da nanoteknolojik projeleri desteklemek amacı ile kurulan Rosnanoteh aylık bildiri dergisi yayınlıyor. Bu yazımda sizlerle Temmuz 2008 sayısının içeriğinin özetini paylaşacağım.

Rosnanoteh hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.

Haziran 2008 sayısının özetine şuradan ulaşabilirsiniz.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Ayın Sözleri

Dmitriy Medvedev - Rusya Cumhurbaşkanı
"Biz temel araştırma okullarını desteklemek zorundayız ve destekleyeceğiz de. Destekleme esnasında önemli olan bir husus da liderler oluşturmaktır. İleriye atılacak ve özellikle ön plandaki alanlarda en yüksek seviyede araştırma yapılmasını sağlayacak kişiler."

Jores Alferov - Nobel Ödüllü Bilim Adamı, Rusya Bilim Akademisi
"Gelecek nanoteknolojide ya da kuvantum büyüklüğündeki teknolojilerde. Bizim bilim adamlarımız da, batılı bilim adamlarından geri değil. Geriye sadece bilimsel buluşların kullanılması kalıyor. Üretim yapılmadan ekonomik destek, araştırma olmadan da üretim olamaz."

Sergey Mironov - Meclis Başkanı
"Rusya Bilim Akademisi bünyesindeki Genel Fizik Enstitüsünün duvarları içinde iken, bir kez daha Rus biliminin, hem temel araştırmalarda, hem de yeni teknolojilerde en ileri seviyelerde olduğunu müşahade ediyorsunuz."

Leonid Melomed - Rosnanoteh başkanı
"Uluslararası işbirliğinde bizim için en önemli hedeflerden biri de ortak projelerin desteklenmesi. Herhangi bir yabancı yatırımcı, herhangi bir yabancı şirket bizlere başvurabilir ve parasal destek alabilir. Başvuruların desteklenmesinde dikkat edilecek şartlar, Rus firmalardan istediğimiz şartlarla aynı. Tek kısıtlama ise üretimin bir bölümünün Rusya'da yapılması gerektiği." [nanoturkiye - Ne kadarlık kısmı, bu bilinmiyor.]

Viktor İvanov - Rosnanoteh Sertifika Merkezi Yöneticisi
Bizim amacımız şu an ABD, Almanya, Japonya ve Güney Kore'nin bulunduğu "birinci lige" yükselmek. [nanoturkiye - Türkiye'nin de hedefi neden bu olmasın?]


Rusya'daki Önemli Gelişmeler

- Rusya'da Bilim ve Eğitim Merkezleri Ağı kuruluyor
24 Temmuz'da Dmitriy Medvedev dünya standartlarında bilim ve eğitim merkezlerinin kurulması gerektiğini açıkladı. Bu ağlardaki düğümleri devlet üniversiteleri oluşturacak. İki tane merkez - Sibirya ve Güney - şu an Krasnoyarsk ve Rostov-Na-Donu şehirlerinde kuruluyor. Yakın zamanda benzer merkezlerin Ural, Povoljye ve Kaliningrad'da kurulması bekleniyor.

- Rusya'ya uluslararası nanoteknoloji merkezi kuruluyor
9 Temmuz'da Aleksey Sisakyan BDT için uluslararası nanoteknoloji merkezinin açılacağını söyledi. Projenin şu an sonuna gelindi.

- İrkutsk'a 2010 yılında nanoteknoloji merkezi açılıyor
İrkutsk Devlet Teknik Üniversitesi'nde Baykal Nanoteknoloji Merkezi 2010 yılında çalışmalarına başlayacak. Projenin toplam maliyeti 1.1 milyar $ - 200 milyon $ binaya, 900 milyon $ ise aletlere harcanacak.


Bilimsel Haberler

[nanoturkiye - Bildirinin bu kısmında haberlerin sadece başlıklarını yazdım, bazı haberleri zaten bu blogda önceden detaylı bir şekilde yazmıştım. O tip haberlerin yanlarına bağlantıları yazdım, dileyenler gidip o yazılarıma bakabilirler. Eğer aşağıdaki başlıklardan merak ettikleriniz var ise, yorum kısmında belirtirseniz, tercümesini yaparım.]

-Nanoparçacıklarla tıbbi radyo aletleri
-21. yy. mikroskop tarayıcısı
-Serbest elektronlarla süperlazer
-Nanoyamalar ile iğneler daha rahat yapılacak
-3 boyutlu manyetik nanoyapılar
-Yeni nanomotor - NanoTürkiye yazısı için tıklayın.
-Nanoparçacıklarla delikli platin
-Kıkırdak dokusunun iyileştirilmesinde yeni yöntem - NanoTürkiye yazısı için tıklayın.
-Mikroelektronikte nanoyapılar
-Yapay DNA
-Nanoaltınla süperatom yapıldı
-Çelikten kuvvetli kağıt
-Molibden sülfitten katalizör
-Kansere karşı nanobombalama
-Taramalı demet girişimli litografya
-Kendiliğinden oluşan nanoyapılar
-OLED'ler ile ışıklandırma panelleri
-Yapay fotosentez - NanoTürkiye yazısı için tıklayın.
-Nanoiğneleri elde etmenin yeni yolları
-Kırılmalı röntgen mikroskopu
-AB Action-Grid'i destekliyor
-Nanomalzemelerin kullanım riski araştırılıyor
-ABD ve Almanya nanoteknolojide işbirliği yapıyor
-Avusturya Nano Ödülü
-Senato parasal desteği onayladı
-Münih Teknik Üniversitesi nanoteknoloji merkezine kavuştu
-Bilime para ayırmada İsviçre birinci
-Karbon nanotüp tranzistörler


İş dünyası

[nanoturkiye - Bu bölümde de seçtiğim haberleri sizlerle paylaşıyorum.]

Japonya nanoteknolojiye para ayırmada lider
1 Temmuzda Fransız dergisi L'Expansion OECD'nin raporuna dayanarak bir makale yayınladı. Rapor farklı ülkelerin yenilikçi teknolojilere - nanoteknoloji dahil - ayırdığı paraları karşılaştırıyor. Birinci sıraya, nanoteknolojiye Nisan 2006 - Mart 2007 arasında GSMH'sinin 3.6%'sını ayıran Japonya oturdu. Yatırım sadece %18'i devlet tarafından yapılmış, geri kalan kısım özel şirketlere ait.

Nano helikopter
Prox Dynamics adlı Norveç şirketi, nanoteknoloji kullanarak ürettikleri pilotsuz uçuş aletinin prototipinin (PD5100 Black Hornet - Siyah Eşekarısı) ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Uçuş yaklaşık 2 dakika sürdü. Alet havalandıktan sonra, bir süre yatay uçtu, dönüş hareketi yaptıktan sonra ise yere indi. Aletin dünyadaki en küçük helikopter olduğunu iddia ediliyor. Aletin ağırlığı 15 gram, pervane çapı ise 10 cm. Helikopterin motorunun ağırlığı ise 0.5 gramı geçmiyor. Kamera ile donatılan alet hem açık alanda, hem de kapalı alanlarda kullanılabiiyor. Tam tekmil PD5100'ün 2009 yılında çıkarılması bekleniyor. Siparişlerin ise 2010 yılında alınabileceği belirtiliyor.

Nanobataryalı Spor Arabası
24 Temmuz'da Londra'da nanotitanlı bataryalı Lightning GT'nin galası yapıldı. Arabanın üreticisi Lightning Car Company şirketi. Arabanın bazı özellikleri şöyle: motor gücü 700 beygir, azami hız - 210 km/saat, 100 km hıza ulaşma süresi 4 saniye. Arabanın iskeleti ağırlığı olabildiğince düşürmek için karbon ipliklerden ve kompozit malzemelerden yapılmış. NanoSafe bataryalar hem yüksek sıcaklığa dayanıyor, hem de normal pillerden daha verimli ve hafif. batarya 10 dakikada doluyor ve bir doldurma sonucu araba 320 km yol gidebiliyor. Arabanın resimleri için tıklayın.

Kaynak: 1

 

Yukarı