Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

28 Eylül 2008 Pazar

Gökhan Atmaca İle Röportaj

Kuark Bilim Topluluğundan Gökhan Atmaca ile Bilkent'te sohbet ettikten sonra, ortaya bu röportaj çıktı. Soruları kolaylık olması açısından e-posta ile cevapladık. Konu Kuark'ın bu sene başlatacağı Moleküler Nano Bilim Topluluğu. Buyurun.

Kısaca kendinden bahset? Kimsin?

2006 yılında Gazi Üniversitesi Fizik Bölümü'nde üniversite eğitimime başladım. Hâlen bu eğitimime devam etmekteyim. 2008 yılında üniversitemizin Yarıiletken Fiziği İleri Araştırmalar Laboratuvarı'nda doktora öğrencisi olan Sefer Bey'in bilimsel çalışmalarında yer almaya başladım. 5 yıldır Kuark Bilim Topluluğu içerisinde çeşitli faaliyetlerde bulunmaktayım.

Kuark Bilim topluluğu ne? Daha önceki aktiviteleri neler?

Kuark Bilim Topluluğu, bilimin daha fazla yaygınlaşması amacıyla 2003 yılında kurulmuştur. Ancak zaman içinde başka amaçlar da edinerek çeşitli faaliyetlerde bulunduk. Türkçe bilimsel içerikli yayınların artması için 2006 yılında web sitemiz ile yayına başladık, lisans öğrencilerinin bilimsel araştırmalara ilgi duymasını sağlamak adına da KBT Araştırma adını verdiğimiz bir grup oluşturduk. Son 2 yıldır bu yöndeki çalışmalarımızı artırdık. Kuark Bilim Topluluğu genel olarak bakıldığında bir internet platformu olarak nitelendirilebilir ama bu hep böyle kalmayacak.

Moleküler Nano Grubu fikri nereden çıktı?

Kuark Moleküler NanoBilim Araştırma için aslında son bir yılki süreç, çok önemli rol oynadı. Çünkü geçtiğimiz yıl Kuark Bilim Topluluğu'na katılım için oldukça yoğun bir ilginin olduğu yıl oldu ve bununla beraber arkadaşlarımızdan çalışma gruplarının kurulması gerektiği yönünde öneriler aldık. Bu öneriler doğrultusunda KBT için bir çalışma grubunun kurulması kaçınılmaz oldu. Geçen yıl enerji ağırlıklı çalışabilecek bir potansiyelimiz varken arkadaşlarımızın pasife düşmeleri nedeniyle böyle bir grup kurulamadı. İletişim sponsoru olduğumuz Gazi Üniversitesi Fizik Günleri sırasında Kuark MNB'nin sorumlusu Kenan Bey'in "Nanotüpler ve Uygulamaları" isimli konuşması için yaptığı hazırlıklarda ben de bulunmuştum ve bu sırada nanoteknolojiyi daha yakından tanıma fırsatı buldum. Bu konuşmasından sonra böyle bir grup oluşturabileceğimiz yönünde Kenan Bey ile yaptığımız istişareler neticesinde bugünkü noktaya geldik.

Neden konu olarak nanoteknoloji?

Nanoteknoloji, nanoölçekli yapıları inceleyen ve ürüne dönüştüren bir disiplin hâline geldi. Günümüzde enerji kadar nanoteknoloji de önemli konular arasında, zaten kimi zaman da enerji ve nanoteknoloji iç içe. Ülkemizin de aslında her iki konuda sıkıntıları var. Bu sıkıntıları bilgi birikiminin istenilen düzeyde olmaması, halkın her iki konu içinde yetersiz ve genelde yanlış bilgilere sahip olması şeklinde açıklayabilirim. Bu sıkıntıların aşılmasında bir yer edinebilmek bizim için önemli bir adım olacağını düşündüğümüz için konu nanoteknoloji oldu. Ancak asıl neden şu: "Nanoteknoloji, Türkiye'nin elindeki son şansı."

Bu grup sanırım bir eğitimden geçecek. Süreci anlatabilir misin?

Kuark MNB, lisans öğrencilerine yönelik olduğu için ve ülkemizde de malesef lisans öğrencisi arkadaşlarımızın bazı konularda yetersiz oldukları düşünüldüğünde bu tür araştırmalarda bulunulmadan önce, eksiklerimizin belirlenmesi ve giderilmesi amacıyla bir eğitim programının olması gerekir. Biz de şu an için içeriğini doldurmaya çalıştığımız bir program hazırladık. Buprogram yaklaşık bir yıl sürecek -grup hızına da bağlı- şekilde 3 temel, 1 geçiş bölümünden oluşmaktadır. Bu program, Türkiye ortalamasında her 'temel bilimler' lisans öğrencisi düzeyindeki bir kişi için uygulanabilir olacak. İlk temel bölümde, nanoteknoloji çalışmalarına temel oluşturacak nitelikteki "temel bilimler" yani Fizik, Kimya ve Biyoloji için; ikinci temel bölümde nanoteknoloji için özelleşmiş konularda -örneğin nanotüpler için elektriksel, optiksel özellikleri vb- bilgi birikimi kazanılması sağlanacak. Bu iki temel bölümden sonra geçiş bölümü olarak tanımladığımız bölümde, kazanılan bilgi birikiminin nasıl kullanılacağını işleyeceğiz. Üçüncü temel bölümde ise simülasyon çalışmalarımıza temel olacak bilgilerin arkadaşlarımızın kazanmasını sağlayacağız.

Eğitim ücretsiz bildiğim kadarı ile. Katılanlardan karşılık olarak ne bekliyorsunuz? Neler gerçekleşirse grubun amacına ulaştığını düşünürsün?

Eğitim ücretsiz elbette ama bu eğitim klasik bir anlayıştan uzak olacak. Katılımcı arkadaşlarımızın özellikle de ilk yıl; bu eğitim programı sürecinde sabırlı olmalarını ve mutlaka uygulanmak istenen programa uymalarını isteyeceğim. Zaten istenen programa uyduklarında Kuark MNB amacına ulaşacaktır. Buradaki temel meselemiz her zaman için grubun amacı ile katılımcının amacı arasındaki denge ya da dengesizlik. Umarım, Kuark MNB'nin amaçlarını benimser katılımcılarımız.

Başvuru dönemi bitti. Katılımcılar hakkında biraz bilgi verebilir misin? Kimler ilgi gösterdi. Sonuçlar ne zaman açıklanacak?

Toplam 32 başvuru aldık ve bu başvurular, 26'sı lisans öğrencisi, 3'ü yüksek lisans, 2'si doktora öğrencisi ve 1 de lisans mezunu şeklinde gerçekleşti. Açıkçası sadece lisans öğrencileri için bir katılım beklerken doktora ve yüksek lisans öğrencisi arkadaşlarımızdan da katılımın olması bizleri sevindirdi. Çünkü, lisans öğrencisi arkadaşlarımız için bu büyük bir fırsat. Başvuru sonuçlarını en geç 1-2 Ekim 2008 tarihine kadar açıklayacağız.

Gösterilen ilgiyi beğendin mi? Daha fazla katılım için neler yapılabilir?

Gösterilen ilgi oldukça memnun edici. Çünkü biz 3 arkadaşımızı aramıza alacaktık ve yapılan başvuru sayısına baktığımızda 32. Ancak başvurular içerik anlamında pek memnun edici değil. Arkadaşlarımız kendilerini geliştirmiyorlar. Türkiye'nin yetişmiş bilim insanına çok ihtiyacı varken çoğu arkadaşımızın kendisini geliştirmemesi üzücü bir durum. Umarım bu sıkıntıyı hep birlikte aşarız.

Grubunuza katılmak isteyenler için bir sonraki şans ne zaman?

Kuark MNB için bir daha ki başvurular muhtemelen gelecek yıl Ağustos ayının ilk haftalarında olacaktır. Ara dönemde yani yaklaşık 3-6 aylık bir süre sonucunda pasife düşen arkadaşlar olursa onların yerini doldurmak için belki katılımcı alabiliriz.

İleride ne gibi atılımlarınız olacak Kuark Bilim Topluluğu olarak?

Kuark Bilim Topluluğu için gelecekten umutluyuz her sene edindiğimiz bilgi ve tecrübeleri artırıyor ve paylaşıyoruz. Kuark MNB'nin başarılı olması durumunda başka bir alanda bir araştırma grubu daha kurmayı planlıyoruz. Türkçe bilimsel yayıncılık anlamında ise özellikle 2009-2011 yılları arasında yeni e-kitaplar yayınlayacağız. Aslında birkaç planladığımız projeler de var ama bunları iyi bir zeminde henüz oturtamadığımız için burada aktaramayacağım.

Nano Türkiye okurları için bir mesajınız var mı?

Elbette ki var. En son Kurtuluş Savaşı'nda kırdığımız bir önyargımız var. Bu önyargıyı bertaraf etmemiz gerekir. "Türkler hiçbir şey yapamaz!" şeklinde başlayan sonra "Bu ülkeyi sen mi kurtaracaksın arkadaş!" önyargısına dönüşen ve arkasından da 'tembellik' hastalığına yol açan bu ön yargıdan uzak durmanızı temenni ediyorum. Nano Türkiye okuyucularından ricam, yakın gelecekte büyük gelişmelerin olacağı nanoteknolojiyi takip ederken Türkçe yayın yapan nadir bilim sitelerini en azından onları okuyarak destek olmaları...


Ahmet Bey, nanoteknolojiye olan bu ilginizi böyle bir site ile bütünleştirmenizi gerçekten tebrik ederken Kuark MNB için de gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ediyorum.

Ben de teşekkür ederim.

 

Yukarı