Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

9 Eylül 2008 Salı

Makine Mühendisliğinin Geleceği

Temmuz 2008'de ASME "Makine Mühendislerinin 2028 Vizyonu" adlı bir rapor yayınladı. Rapor 16-18 Nisan 2008'de Washington'daki Ulusal Mühendislik Akademisi'nde yapılan zirvenin sonuçlarından oluşuyor. Zirveye endüstri, akademi ve devleti temsil eden toplam 19 ülkeden 120 mühendis ve bilim lideri katılmış. Raporun İngilizcesini şuradan indirebilirsiniz.


2008-2028
Şimdi geçelim raporun içeriğine.

Rapor, 2028'de Makine Mühendislerini ilgilendireceği düşünülen 8 tane büyük problemi inceliyor. Raporun tek bir cümlede özeti ise şu: Makine Mühendisleri daha temiz, daha sağlıklı, güvenli ve sürdürülebilir bir dünyayı oluşturacak mühendislik çözümleri üretecek.

Şimdi de Makine Mühendislerinin karşısına çıkacak 8 büyük probleme geçelim:

1- Sürdürülebilir şekilde gelişmek

Hızla gelişen ekonomiler ve toplumlar, enerji, su ve diğer ihtiyaçlardan dolayı küresel çevre baskılarına ve rekabetine katılıyorlar. Makine Mühendislerinin görevi ise hem ekonomik gelişmeyi, hem de sürdürülebilirliği sağlayan yeni teknik ve teknolojiler üretmek.
Taşınırlık, karmaşıklık ve sürdürülebilirlik geleceğin en büyük problemlerinden biri. Dünya artık fikirlere göre ayrılmayacak, teknolojik seviyeye göre ayrılacak. Fakirlik ve çevre sorunlarını çözecek aletler var, önemli olan belirli bölgelere göre uyarlanmış daha iyi mühendis çözümleri.

Çin ve Hindistan gibi yüksek nüfuslu ülkelerdeki orta sınıfın gelişmesi su, enerji gibi doğal kaynaklarda kıtlığa yol açabilir. Bu bölgedeki insanlar için daha fazla gıda üretimi yapılacak. Gelişen orta sınıf ayrıca daha çok otomobil alacak. Tahminlere göre gelecekteki petrol tüketimindeki artışın %40'ı, bu kesimin alacağı otomobiller yüzünden olacak.

Tata Nano, gibi bu bölgeye hitap eden tasarımlar artacak. Tata Nano, Model T'nin ABD'yi değiştirdiği gibi Hindistan ve Çin'i değiştirecek. Tata Nano küçük ve hafif gövdesi ile az yakıt tüketiyor.

Makine mühendisleri için dünyadaki fakir kesime hizmet eden uygulamalarda çok büyük fırsatlar var. Şu an dünyada 4 milyar kişi günlük 2$'dan daha az bir para ile geçinmeye çalışıyor. Bu insanların hayat kalitesini yükseltmekte büyük değer var. Bu kesime hizmet etmek için üniversitelerde verilen eğitimde değişiklik yapmak lazım. Şu an üniversitelerde fakir insanların ihtiyaçları göz önünde bulundurulmuyor. Mühendislere yerel uygun çözümler üretmeyi öğretmek, sürdürülebilir bir şekilde büyümenin anahtarı.


2- Büyük & Küçük Sistemlerle Mühendislik

2028'deki mühendisler çok fazla bilgi ve birçok mühendislik dalıyla uyumlu çalışmayı gerektiren büyük ve küçük sistemlerle çalışacak. Sistem mühendisliğinin yeni bir dalı makine mühendisliğinin birçok bilgisini ve pratiğini birleştirecek.

Küçük sistemler bioteknoloji, nanoteknoloji, iletişim teknolojisinin gelişimi sonucu ortaya çıkacak ve makine mühendisleri geleneksel çalışma alanlarının dışına çıkmak zorunda olacak.

Büyük sistemler ise tüm dünyayı ilgilendiren enerji, çevre, gıda, üretim, ürün geliştirme, lojistik ve iletişimdeki sorunlar.

Her iki durumda da mühendisler yeni bilgiler ve yetenekler kazanmak zorunda olacaklar.


3- Bilgi Rekabeti

2028'de ekonomiyi geliştiren kişilerin ve şirketlerin daha hızlı öğrenme, geliştirme ve uyarlaması olacak. Makine Mühendisliği eğitimi daha fazla bilgi sahibi insanların problemini çözecek hale getirilecek.

Mühendislik bilgisi modern toplumlarda rekabet için çok önemlidir. Yeni gelişen ülkeler mühendis yetiştirmeye çok önem vermektedirler, Hindistan, Çin ve Meksika gibi.

Sektöre daha çok mühendis girmesi, mesleği daha küresel ve rekabetçi yapacak. İşverenler mühendislerden teknik bilgiden daha fazlasını isteyecek. Gelecekteki makine mühendisi yaratıcı, problem çözebilen, problemleri disiplinlerarası bir seviyede anlayabilme özelliği taşıyan bir yapıda olmalıdır. Geleceğin mühendisleri hayat boyu öğrenme isteği taşıyan bireyler olmalı.

Tam ters bir durum da söz konusu. Mühendislik mesleğinin geleceği sıradan teknik görevleri yeritne getiren teknisyenlerde olabilir. O zaman makine mühendisleri vakitlerinin çoğunu çok zor teknik meselelerle uğraşarak ve teknisyenlerin işini kontrol ederek geçirirler.


4- İşbirliği avantajı

2028'de tüm endüstrilerdeki baskın oyuncular, beraber iş yapmakta başarılı kurumlar olacak. 21. yüzyıl çatışmanın değil işbirliğinin yüzyılı olacak.

Telekomünikasyondaki gelişmelerle iletişim çok kolaylaştığı için, dünyanın her tarafındaki insanlarla işbirliği yapmak mümkün. Wikilerin ve sanal alemlerin gelişmesi de işbirliğini kolaylaştıracak. Mühendisler prototipleri sanal ortamda tartışıp, tasarımdaki değişikliği anında yapabilecek.


5- Küresel Yenilikleri Düzenlemek

Yenilik 2028'deki en karmaşık iş olacak. Daha karmaşık teknolojiler, daha çok işbirliği ve patent paylaşımı demek.

Artık gelişmeleri sır gibi saklamak yerine, başkaları ile paylaşmak daha yaygın hale geliyor.

Bir başka devrim ise açık kaynak ile yapılan yenilikler. Dünya'nın her yerinden insanlar şu ana kadar milyonlarca satır kod yazdı, milyonlarca iş saati projeler üzerinde çalıştılar. Parasal bir özendirme olmadan, dünya devleri ile yarışır hale geldiler. (Mozilla ve Linux) Bu model yazılım endüstrisinin dışına da çıktı ve sağlık, bioteknoloji, üretim gibi alanlarda da denendi.

Hızlı bir teknolojik gelişim olan bir dünyada güçlü patentler önemini kaybediyor. Şirketler ürettikleri ürünü değiştirmeden uzun süre satamıyorlar. Ürünlerini sürekli geliştirmek zorundalar.


6- Mühendisliğin Değişken Yüzü

Yeni teknolojilerin geliştirilmesi 2028'deki yetenekli ve yenilikçi makine mühendislerinden istenilecek.

Daha fazla bayan makine mühendisi yetiştirme yenilikleri ve rekabeti iyileştirir.

Küresel göç işgücünü zenginleştiriyor.


7- Nano-Bio geleceği

Nanoteknoloji ve bioteknoloji gelecek 20 yıldaki teknolojik gelişmelerde baskın rol oynayacak. Nano ve Bio gelecekteki mühendislerin tıp, su, enerji, tarım ve çevre gibi alanlardaki problemleri çözmesine yardımcı olacak.

Nanoteknoloji ve bioteknolojide makine mühendisleri için çok büyük fırsatlar var.

Raporda nanoteknolojinin kullanım alanlarından bahsetmiş. O kısımlardan bahsetmek istemiyorum. Merak edenler bu blogu gezebilir. :)


8- Evde Tasarım

2028'de bilgisayar tabanlı tasarım, malzeme, robotik, nanoteknoloji ve bioteknolojideki gelişmeler, yeni ürün tasarımı ve üretimini demokratik hale getirecek. Mühendisler yerel problemlere çözüm bulabilecek. Şahsi mühendisler kendi aletlerini kendileri tasarlayacak ve mühendislik girişimciler için rönasansı oluşturucaklar.

Gelecek mühendisler bütün ürünleri ayrı ayrı parçalar yerine, bir sistem olarak tasarlayabilecekler. Bu mühendisleri kapasitesini artıracak ve daha karmaşık tasarımların her yerde yapılabilmesini sağlayacak.

Sanal alemler iş arkadaşları ile iletişime geçmenin yeni bir yolu olacak.

Hızlı prototipleme ve üretim laboratuvarları sayesinde kişisel üretim ofis, sınıf gibi yerlerde yapılabilecek. Üretim belki bir hobi haline gelecek. 20 yıl içerisinde ev fabrikaların ekonomik olarak da uygun olacağı düşünülüyor.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Durum bu arkadaşlar. Artık mesleklerin sınırı kalkıyor, ülkelerin sınırı kalktığı gibi. Öğrenme isteği olmayan, çalışmak istemeyen, kendini geliştirmeyen, değişikliklere hızlı uyum sağlayamayanlara ekmek yok. 4 yıllık fakülte bitirmek günümüzde bile pek işe yaramıyor, 20 yılda ne olur siz düşünün!

Raporda yazılanlar hakkında düşüncelerinizi merakla bekliyorum. Sizce gelecek 20 yılda makine mühendislerinin ya da mühendislerin geleceği nasıl olacak?

 

Yukarı