Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

18 Eylül 2008 Perşembe

NSF ve EPA Çevre Nanoteknolojisi İle İlgili İki Merkez Kuracak

Ulusal Bilim Kurumu (NSF) ve ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) nanoteknolojinin çevreye olan etkisini incelemek için, 24 milyon $'a iki adet merkez (CEIN) kuruyor.

UCLA ve Duke Üniversiteleri tarafından yönetilecek olan merkezler, nanomalzemelerin çevre ve canlılarla nasıl etkileşime girdiğini araştıracak. Araştırma sonucunda elde edilecek bilgiler risk değerlendirmesi ve hafifletme stratejilerinde kullanılacak.

"Yeni merkezler hem ulusal hem de uluslararası alanda yeni gelişen bir bilim dalı olan çevre nanoteknolojisinde lider olmamızı sağlayacak." diyor Arden L. Bement, Jr., NSF başkanı. "Bu Ulusal Nanoteknoloji Kurumuna (NNI) önemli bir destek olacak."

Merkezler, diğer araştırma merkezleri, özel şirketler ve devlet kurumları ile işbirliği yapacak. Bu işbirliği ile malzeme bilimi ve mühendisliğinin moleküler, hücresel, organizma ve ekoloji biyolojisi, çevre bilimi gibi alanlarla birleşmesi sağlanacak.

Duke Üniversitesi'ndeki merkez, insan yapımı nanoparçacıklarla birlikte değişik reaksiyonlarda yan ürün olarak oluşan nanoparçacıkları da inceleyecek. Şu an birçok ticari alanda kullanılan nanomalzemeler ilk araştırılacak nanomalzemeler olacak.


Nanoparçacıklara maruz kalan bir alan. Araştırmalar burada yapılacak.

"Biz nanoteknolojinin sorumlu ve çevreye zarar vermeyecek şekilde gelişmesini istiyoruz." diyor André Nel, UCLA'daki merkezin müdürü.

Geleneksel zehir testleri, malzemelerin önce hayvanlarda yapılmasını öngörüyor. Bu metod kullanılarak nanoteknolojinin gelişim hızına ulaşılması çok zor. Onun için yeni metodların geliştirilecek.

Araştırmacılar Duke ormanında oluşturacakları 32 adet çevre ile nanoparçacıkların bitki, balık, bakterilerdeki etkisini rahatça gözlemleyebilecek.


UCLA'dan bir başka haber

UCLA'daki bir Türk araştırmacımız Aydoğan Özcan, 2008 Ocawa ödülünü kazandı. Kendisini tebrik ediyorum. Okawa ödülü araştırma, teknolojik gelişme, haberleşme alanlarında katkıları bulunan insanlara veriliyor. Aydoğan Özcan'ın çalışma alanları ise nano ölçekte görüntüleme yöntemleri, hücre belirleme ve sayma, hücre tanıma, 3 boyutlu yapay dokuların durumunun görünütlenmesi. Araştırma grubunun sitesinde kendisi hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Kaynak: 1 , 2

 

Yukarı