Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

16 Eylül 2008 Salı

Rosnanoteh Ağustos Bildirisi

Ağustos'un sonunda yayınlanan Rosnanoteh bildirisinin orijinaline ulaşmak için tıklayınız.

Ayın Sözleri

Vladimir Putin - Başbakan

Yüksek teknolojiler için 2008-2010 yılları arasında 600 milyar ruble (24 milyar $) ayırıyoruz. Bu amaca yönelik bu kadar çok para hiç ayırmamıştık. Devletin bilimdeki verimi hala düşük. Ticari değeri düşük ve en önemlisi eğitim ile içi içe girmiş değil.

Leonid Melomed - Rosnano Başkanı

Bizim kuralımız şu: projelerin geldiği bölgelerle ortaklık kurmak. Bizim için proje ise hem Rusya'da hem de dünyada rekabet edebileceğimiz bir üründür.

Boris Grızlov - Duma Başkanı

Nanoteknoloji alanında Rusya "yakalamaya yönelik" değil de, önlerde bulunacak şekilde gelişebilir. "Son vagona bineceğim diye koşmak" yerine ilk sırayı alabilir. Ama bunu bugün yapmalı, yarın çok geç olabilir.

Andrey Malışyov - Rosnanoteh'in başkan vekili

Şu alanlarda çalışıyoruz: yatırım, altyapı, eğitim, kanun çıkarma, standartları belirleme, tahmin.

Şon Merdok - NanoBusiness Alliance
ABD bugün nanoteknolojide lider, ama bu liderlik artan bir rekabetle karşı karşıya.


Haberler

Rosnanoteh Tataristan'la anlaştı
Leonid Melomed ve Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev anlaşmaya imzaladı. Tataristan böylece nanoteknoloji proje üretiminde pilot bölge haline gelmiş oldu. Leonid Melomed ayrıca nanoteknolojik paketlemeler üretmeye hazırlanan Danafleksi de ziyaret etti.

Rusya askeriyede nanoteknoloji kullanmaya hazırlanıyor

Rus bilim adamları hidrojenle çalışan şarj aleti geliştirdiler.
Böylece 20 dakikalık şarj sonrasında, cep telefonu ile 30 saat boyunca konuşulabiliyor. Aletin ağırlığı ise 180 gram, çevreye ve insana hiç zararı yok. Tenzor şirketi Amerikalı Medis Technology ile ortak oldu. Seri üretim yakında başlayacak. Şarj aletin yapısı katalizörlü çok katmanlı zar. Enerji, hidrojen ve oksijenin reaksiyonu sonucu elde ediliyor.

Novosibirsk'te nanoteknoloji merkezi kuruluyor.


Novosibirsk nanoteknoloji merkezi
Novosibirsk Devlet Teknik Üniversitesi nanomerkez kurma yetkisini aldı. Toplam 111,5 milyon ruble destek alacak. Bu destekle merkezin aletleri temin edilecek. Merkez mekanik-teknolojik, fizik-teknik, radyoteknik, elektronik ve fizik fakültelerinden oluşacak.

Nanoteknoloji kitabı kasım'da çıkacak


Nanoteknoloji kitabı kapağı
Ulyanov devlet Üniversitesi "Nanoteknolojiye giriş" ders kitabı yarışmasını kazanan üniversite oldu. Yarışmaya yarıca Moskova Üniversitesi, Novosibirsk Üniversiteleri de katıldı. Fizik, Kimya ve Biyoloji alanlarından bilgilerin olacağı kitabın Kasım'da çıkması bekleniyor.

Not: Bildiride daha birçok nanoteknoloji haberi var. Fakat ben sadece Rusya ile alakalı önemli haberleri seçiyorum. Diğer nanoteknoloji haberlerini zaten yayınlamaya çalışıyorum.

2 yorum:

Adsızdedi ki...

Rosnano'dan her ay haberleri yayınlamanız gerçekten bizler için önemli. Çünkü dünyanın ne yaptığını takip etmeden nerede olduğumuzu anlayamayız. Sizden ricam bu tür haberlerin Rosnano ile sınırlı kalmaması.Sanırım sadece Rosnano'nun böyle bir bülteni var sanki sınırlı kalmış gibi gözüküyor. Teşekkürler :)

Ahmet Yükseltürkdedi ki...

Evet, Dünya'nın bu konuda neler yaptığını bilmek çok önemli. Diğer ülkelerin dillerini bilmediğim için bültenleri var mı hiç bakmadım. Ama İngilizce kaynaklarda yayınlanan diğer ülkelerin haberlerini de bundan sonra paylaşırım o zaman.

 

Yukarı