Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

13 Eylül 2008 Cumartesi

Tütün Virüsü İle Tedavi

Tütün virüsünün içine siRNA konuluyor.Ölüm ve nikotin kelimeleri ile hatırlanan tütün bitkisi, gen terapisinde vazgeçilmez bir bitki olabilir.

Bilim adamları tütün virüsünü değiştirerek hassas gen terapilerini zararlı hücrelere göndermeyi başarmışlar. Uygulama birçok kanser, virüs ve genetik bozulmalarda kullanılabilecek.

İnsanlar için zararsız olan tütün virüsünün içi boşaltıldıktan sonra siRNA [doktorlar tarafından aşıdan sonra bulunmuş en büyük buluş olarak görülüyor] ile dolduruluyor.

William Bentley, Maryland Üniversitesi biomühendislik profesörü, virüsün bir nevi nano şırınga olduğunu söylüyor. Virüsün kabuğu, malzemelerin güvenli bir şekilde taşınmasını kolaylaştırıyor.

Çift sarmallı, kısa RNA molekülleri (yani siRNA) hastalıklı proteinleri öldürecek şekilde programlanabiliyor. RNA, hücrenin kendi savunma mekanizmasını tetiklediği için, tedavinin yan etkileri en aza inmiş oluyor.

siRNA teknolojisi ile ilaçlar çok daha hızlı geliştiriliyor. Eskiden bir grup bilim adamları yıllarca çalışarak bir ilaç geliştirebilirken, artık tek bir bilim adamı birkaç hafta içinde gerekli ilacı oluşturabiliyor.

Uygulamanın tek problemi ise ulaştırma. siRNA molekülleri çok hassas oldukları için, gidecekleri yere kadar onlara eşlik etmek gerekiyor. Ayrıca tedavinin beklenen etkiyi gösterebilmesi için, yeteri kadar ilacın hedefe taşınması şart.

Bentley bir ilaç şirketinin buluşuyla ilgileneceğini düşünüyor. İlacın insanlara uygulanmasına daha çok zaman var. Uygulama tüpteki hücrelerde etkili, amma daha hiçbir canlı organizmada denenmemiş.

Bentley'in takımı virüsleri kanser hücreleri ayırt edebilecek proteinlerle kaplayarak, istenilen yere gönderebileceklerini düşünüyor.

Kaynak: 1

 

Yukarı