Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

2 Ekim 2008 Perşembe

Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olma

Project On Emerging Nanotechnologies 30 Eylül'de yeni bir rapor yayınladı. Rapor Amerika'da telefon üzerinden yapılan bir raporun sonuçlarını içeriyor.

Amerikalılara şu sorular sorulmuş: sentetik biyoloji hakkında bilgi sahibi misiniz? (Sentetik biyoloji: canlıların belli bir fonksiyonu yerine getirebilmeleri için genetik yapılarının değiştirilmesi.) Sizce sentetik biyolojinin faydası daha fazla olacak, zararı mı? Aynı sorular nanoteknoloji üzerine de sorulmuş.

Sonuçlar ise çok şaşırtıcı. Katılanların yarısı nanoteknoloji ile ilgili hiçbir fikre sahip değilmiş. Onda dokuzu ise sentetik biyoloji ile ilgili çok az şey bildiğini söylemiş. Sadece %2'lik bir kesim bu alanla ilgili "çok şey" bildiğini belirtmiş.

Uzmanlar ABD hükümetinin halkı yeni teknolojiler hakkında bilgilendirmesini beğenmiyor ve adım atılmasını istiyorlar. Anketin sonuçlarından yola çıkarak, Amerikalıların nanoteknoloji ile ilgili bilgilerinin 2004'ten bu yana hiç değişmediği söyleniyor.

Gelelim anketin en çarpıcı sonucuna. Katılanlara sentetik biyolojinin artıları ve eksileri okunduktan sonra, teknolojinin faydalı mı,zararlı mı olacağı sorulunca; daha önce bu alanla ilgili hiçbirşey bilmediklerini söyleyen %60'lık kesim, bir görüş bildirmiş! Teknolojinin adını dahi duymadan, nasıl sonucu ile ilgili bir görüş belirtirsin?! İnsan utanır değil mi!

Raporun Türkçe özetini müsait olursam yayınlayacağım.

Gelelim başka konuya. Türkiye'de de bilinçlenme oranının düşük olduğunu düşünüyorum. Nanoteknoloji kelimesini daha fazla kişiye duyurmak istiyorum. Fakat nanoteknolojiyi nasıl anlatacağımı tam kestiremedim. Eğer sizlerin güzel nanoteknoloji tanımınız varsa, her kesimden insanın anlayabileceği, nanoturkiye@gmail.com'a gönderirseniz sevinirim. Eğer olur da bir kampanya başlarsa, tanımından yararlandığım kişilerin isimlerini de zikredeceğim.

Kaynak: 1 , 2

 

Yukarı