Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

7 Ekim 2008 Salı

Termoelektrik Malzemelerle İlgili Yeni Bilgi

Not: Bayram haftasında rahatsız olduğum için paylaşım yapamadım. Çok özür diliyorum. Şu an çok şükür iyiyim, paylaşımlarıma kaldığım yerden devam ediyorum.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Termoelektrik malzemeler, sıcaklık farkını elektrik enerjisine ya da elektrik akımını soğuğa çevirebilen malzemeler. Malzemenin yüksek voltaj sağlama, iyi elektrik ama kötü ısı iletkenliği gibi özellikler göstermesi için tabi ki çok etkili bir şekilde kullanılması gerekiyor.

Bilim adamlarının elde eldiği son bilgi sayesinde "Neden bazı termoelektrik malzemeler elektriksel özellikleri değişmeden ısı iletkenliklerini düşürebiliyorlar?" sorusunun cevabı bulundu Cevap, oluşturulan nanokafesin merkezinde bulunan ağır atom. (Atomik ağırlığı yüksek, periyodik tabloda yüksek atom numaralara sahip atomlar) Eskiden bu düşük ısı iletkenliğinin sebebi olarak, kafesteki ağır atomun rastgele hareketleri görülüyordu.



Bir nano kafes.


Peki bu bilgi değişikliği nelere yol açacak? Bu bilgi, atıl durumdaki ısının (mesela eksoz gazı) tekrar kullanılmasında etkili olabilirmiş. İleri gelen araba üreticileri bu konu üzerinde çalışıyormuş ve ilk modellerin üretime çıkması yakınmış. Bu arabaların yakıtı daha verimli kullandığı söyleniyor. [Yazarın notu: Petrol fiyatı artıyor, daha az yakıt kullanılıyor, ama toplamda değişen birşey yok. Bildiğin ters orantı!]

Bilgi sadece arabalarda değil, soğutma aletlerinde de yeniliğe yol açabilir. Soğutma teknolojisinde yeni metodların kullnılması ile, en zararlı gazlardan olan (R-134a)'nın salınımı durdurulabilir.

Nature Materials'daki makalesinde Asger B. Abrahamsen nanokafes oluşturan klatratları incelemiş.

Kaynak: 1 , 2

 

Yukarı