Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

15 Kasım 2008 Cumartesi

Nanoteknoloji İçin Web 2.0

Nanoteknoloji alanındaki en büyük sıkıntılardan biri de standartlar. Nanoteknolojinin tanımı nedir? Hangi malzemeler nanomalzemelerdir? Nanomalzemelerin etkileri tam bilinmiyor, izin verilsin mi verilmesin mi? Bu tip sorulara cevap alınması çok önemli. Yoksa ortaya çıkacak bir tane kötü olay yüzünden, nanoteknoloji alanı gelişmeyebilir. Nükleer enerji, genetik gibi. Ve bunun sonunda da insanlık birçok imkandan mahrum kalabilir. Nanoteknolojiyi şimdinin interneti olarak görüyorum ben. Düşünün internet olmasaydı, nelerden mahrum olurduk?

Standart oluşturmak için ABD hükümeti ve Amerikalı bilimadamları Web 2.0'ı kullanmaya karar verdiler. Uluslararası bir wiki kurup, nanomalzemelerin sağlık, çevre ve güvenlik risklerini minimize etmeye çalışacaklar. Sitenin demosu NCI'da gösterilmiş. 2009'un başında da açılıyor. Dünya çapında birçok uzmanın görüşü alınıp, ona göre karar verilecek.

2007'de 147 milyar dolarlık ticari bir hacme sahip nanoteknolojinin, 2015'te 3 trilyon $'a ulaşması düşünülüyor. Ama önemli tabi, Türkiye'nin bu pazardaki payının ne olacağı.

Kaynak: 1

 

Yukarı