Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

7 Kasım 2008 Cuma

Obama ve Nanoteknoloji

4 Kasım 2008'de ABD'nin 44. Başkanı olan Obama, acaba nanoteknolojide nasıl bir değişim istiyor. Onu inceledim.

Ağustos ayında Nanotechnology Law Report sitesinin şu yazısında, iki adayın sitelerinde nanoteknoloji ilgili yazılar araştırılmış. McCain'in sitesinde hiç sonuç çıkmaz iken, Obama'nın sitesinde nanoteknoloji ile ilgili içerik var. Obama nanoteknolojiye bayağı bir ilgi göstermiş.

1 - Obama'nın "Meseleler - Teknoloji" (Issues - Technology) başlığında şöyle bir cümle geçiyor.

America küresel ekonomide geçilme riski ile karşı karşıya: Teknoloji, biyoteknoloji, nanoteknoloji alanlarındaki gelişmeler küresel ekonomiyi değiştiriyor. Yenilenen eforlar sarf edilmedikçe, ABD bilim, teknoloji ve yenilikte sahip olduğu liderliği kaybetme riski ile karşı karşıya. Bilim ve mühendisliğin ABD'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasındaki oranı 1970'e göre yarıya düşmüş durumdadır.

Buna benzer bir endişe Nanoteknoloji Tahmin Raporunda da dile getirilmişti.

2 - Obama'nın sitesinde "Nanoteknolojiyi Destekleyenler" grubu kurulmuş. Grupta 20 kişi var ve toplamda 2298 blog yazısı yazmışlar ve 2605 $ destek toplamışlar.

3 - Jason Patocka NNI'nin nanoteknolojinin geliştirilmesi yanında ek olarak açtığı EHS programının (Çevre-Sağlık-Güvenlik) çok önemli olduğunu söyleyen bir blog yazısı yazmış. Nanoteknoloji ile ilgili diğer blog yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Project On Emerging Nanotechnologies Temmuz ayında bir sonraki ABD başkanı için nanoteknoloji yol planı sunmuştu. Obama'nın başkan seçilmesi ile bu yol planı daha rahat uygulanacak gibi. Bakalım neler olacak?

Konu dışı: Michigan Üniversitesi öğretim görevlisi nanolitografya yöntemi ile karbon nanotüplerden Obama yüzü (nanobama) oluşturmuş. Fotoğraflar için tıklayın.

Kaynak: 1

 

Yukarı