Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

30 Kasım 2008 Pazar

Su Arıtmada Nanoteknoloji

Su günümüzde Dünya'daki en değerli kaynaklardan biri. Su sıkıntısını özellikle geçen seneden itibaren Türkiye'de de yaşamaya başladık. Büyük şehirlerin barajlarının doluluk oranlarındaki küçük bir değişime bile seviniyoruz. Damacana sular eskiden lüks sayılırken, şu an çok normal hale geldi.

Su temizliği ile ilgili problemeler yavaş yavaş çıkmaya başlıyor. İzmir'de ve birkaç ilde daha içme suları arsenikli çıktı. Ankara'da sulardaki ağır metaller yüzünden borular çürümeye başladı.

Yeraltı suları sınırsız değil. Bilinçsizce kullanılırsa, o kaynaklar da tükenecek. Sanayi atıkları yüzünden, Ege'de yeraltı sularının tuzluluk oranları da artmış durumda. Damacana fiyatları da gitgide artıyor.

Günümüzde su arıtma teknolojisi gitgide önem kazanıyor. Günümüzde en çok kullanılan yöntem ters osmoz. Bu sistemin bir dezavantajı verimliliğinin düşük olması. Yeni makinelerde suyun %40'ı atık olurken, eski makinelerde bu oran 5/6. Çevreye verdiği zarar büyük. Ayrıca su arıtıldıktan sonra hiçbir faydalı mineral içermiyor.

Nanoteknoloji su arıtmasında kullanılmaya başlanmış. Türkiye'de bu işi yapan şirket Life2O.

Kurucusu makine mühendisi Bora Akgerman. Şirketi kurmadan önce Amerika'da bir mikroçip firmasında çalışıyormuş. Çiplerdeki katmanların çok temiz bir su ile yıkanması sağlayan sistemi ev içme suları için uyarlamak istemiş. Amerikan, Türk ve Fransız ortakları bulunan BMB Technology şirketini kurmuşlar. Türkiye'de ise Life2O markası ile hizmet veriyorlar.


Life2O ürününün kutusu

Yaptıkları filtrelerde nanoboyutta artı yüke sahip filtreler var. Sudaki zararlı malzemeler eksi yüke sahip olduğu için, bu iplikler eksi yükü kendisine çekiyorlar. İplikler nanoboyutta olduğu için, orta boyutta bir arıtma cihazı 100.000 m² yüzey alanına sahip olabiliyor. Cihaz elektriksiz çalışıyor. Diğer arıtma sistemlerine göre çok daha hızlı arıtma yapıyor. Hızlı arıtma yapması önemli, çünkü durgun suda bakteriler ürüyor.

Arıtma hızını gösteren video:

Link: Life2O musluğunun debisi



Filtrelerin hepsi ABD'de üretiliyor. İzmir'de filtreler montajlanıp, paketlenip, satılıyor.

Peki filtrenin ömrü ne kadar? Şimdilik 2000 damacana olduğu söyleniyor. Şu ana kadar ürünü bu kadar kullanan çıkmamış. Haftada 5 damacan içseniz, 2000 damacanayı 8 yılda bitirirsiniz. Ürün daha o kadar eski değil. Filtre ömrü vermenin çok zor olduğu için, şirket miktar üzerinden bir ömür biçmiş.

Filtrenin ömrü bittiğinde, musluktan su gelmiyor. Kirleri içeren filtreyi toprağa gömüyorsunuz. 1200 yıl bozunmuyormuş. Bu durum kötü mü, iyi mi karar veremedim.

Filtre ayrıca hindistan cevizinden yapılan özel bir filtre ile sudaki yararlı mineralleri suda tutuyor. Bayer'den alınan bir başka filtre ile de sudaki arsenik temizleniyor. Şirket en son ODTÜ'de bir test yaptırmış, filtre arseniği %99 oranında temizlemiş. Diğer özel filtreler için tıklayınız.

Filtre çeşitleri için tıklayınız. Tezgah altı, damacanasız sebil ve apartman filtreleri mevcut.

Dileğimiz şirketin üretimini Türkiye'de yapması.

Life2O ile mürekkepli su arıtılması:

Link: Mürekkep Arıtılması



Ekstra: Ürün sahibinden.com'da satılıyor. TakasMerkezi'nde de birisi ürünü takas etmek istiyor.

 

Yukarı