Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

5 Aralık 2008 Cuma

Kendiliğinden Şarj Olan Nanoaletlere Doğru

Tahir ÇağınTexas A&M Üniversitesi'nden Tahir Çağın ses dalgalarını %100 elektriğe çeviren piezoelektronik bir malzeme geliştirdi. Malzemedeki kristallerin boyutu 21 nm.

Buluşla ile ilgili makale Ekim ayında Physical Review B dergisinde yayınlandı. Makaleye ulaşmak için tıklayın.

Buluş küçük olsa da, etkisinin yüksek olması bekleniyor. Kullandığımız birçok elektronik eşyaların, dizüstü, fotoğraf makinesi, cep telefonu, en büyük sorunlarından biri, biliyorsunuz, şarj süresi. Kullanıcının hiçbir müdahalesi olmadan, kendiliğinden şarj olan aletler yeni bir nesli başlatacak.

Tahir Çağın'ın araştırmasında kullandığı piezelektronik malzemeler yeni değil. Yıllardır kullanılıyor. En basitinden araçlardaki çakmaklarda da piezelektronik kristaller var. Bu malzemeler mekanik bir kuvveti elektrik enerjisine çeviriyor.

"Ses dalgaları bile nano ve mikro aletleri çalıştırmaya yetebilir, yeter ki bu malzemeler bu amaç için üretilsin ve işlensin." - Tahir Çağın (1999 Feynman ödülü sahibi)

Malzemelerin bu amaca uygun üretilmesi ne kadar sürer, büyük bir merak konusu.

------------------------------------------------------------------------------------

Türkçe haberi yapanlar ise Chip TR Online ve ekşisözlük. Teşekkürler.

Tahir Çağın'ın araştırmasının başka dillerde haberlerinden birer örnek: İngilizce, Rusça, Almanca, Lehçe, Norveççe, İsveççe, İspanyolca

Güncelleme: Çekçe, Çince

18 Ocak 2009 güncellemesi: 9 Ocak'ta haberi Anadolu Ajansı yayınladı, böylece bu araştırmacımızın buluşu birçok gazetede haber olarak yer aldı. Star, Hürriyet, Yeni Şafak

Kaynak: 1 , 2

 

Yukarı