Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

13 Aralık 2008 Cumartesi

Nanoçocuk'un Maceraları TRT Çocuk Ekranlarında

1 Kasım'da açılan TRT Çocuk kanalında "Nanoçocuk'un Yeni Maceraları" adlı bir çizgi film yayınlıyormuş. İlk duyduğumda çizgi filmin nanoteknolojiyi çocuklara anlattığını düşündüm, ama gerçek tam düşündüğüm gibi değilmiş.

Nanoçocuk
Çizgi filmin ana kahramanı Oscar. Bir nanoteknoloji uzmanı olan babası tarafından nanoçocuk olma yeteneği kazanmış. İlk başta, 9 yaşındaki uslu, masum bir çocuk olan Oscar; daha sonraları mikrodünya seviyesine inerek takım arkadaşları ile mikroplara ve bakterilere karşCzar Zarı savaşıyor.

Oscar, mikrodünyadaki takım arkadaşları Isaac Nevron (Einstein'ın beyninden canlı kurtulan son nöron), Corona Jane, Commander Flag ile nanorobot üreterek "Mikroevreni" yok etmeye çalışan Czar Zar'a karşı savaşıyorlar.

Çizgi film 2005 yılında Singapur'da kurulan Scrawl Stüdyoları tarafından yapılmış. İlk başta Asya ülkelerinde ilgi gören çizgi film, daha sonra Avrupa ve ABD'de kanallarında da gösterilmeye başlanmış. Scrawl'un bu başarısı küçük animasyon şirketlerinin de Dünya çapında işler yapabileceğini gösteriyor. Czar Zar

Çizgi film direk nanoteknoloji ile ilgili olmasa da, "nano" kelimesinin duyulmasını sağlayacak gibi. En azından çocuklar nano'nun küçük (Yunanca: cüce) birşeylerle ilgili olacağını bilecekler.

Türkiye'de de yeni kurulan Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi (ATOM) Kuluçka Merkezi'nden çıkacak bir animasyon şirketi de böyle Dünya çapında başarılara imza atar umarım. Nanoteknolojiyi çocuklara anlatan Türkçe çizgi film hoş olur mesela. :-)

Bu arada ilgilenenler için "Nanoçocuk'un Yeni Maceraları" hafta içi her gün 11:25'te, hafta sonu ise 10:30'da TRT Çocuk kanalında.

Kaynak: 1 , 2 , 3

 

Yukarı