Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

9 Aralık 2008 Salı

Nanohırsızlar Yakalanacak

Rosnano başkanı Anatoliy Çubays 3-5 Aralık'ta yapılan Uluslararası Nanoteknoloji Forumu'nda nanoteknoloji kullanmadığı halde ürünlerinde "nano" öneki kullanan şirketlerle savaşacaklarını açıkladı.


"Sırf dikkat çekmek için şirket isimlerinde ve ürünlerinde "nano" öneki kullanan üçkağıtçıları ortaya çıkaracak standartlar sistemi uygulayacağız." - Anatoliy Çubays

Uygulama sadece Rusya'da üretilen mallar için geçerli olacak. Moscow Times ve Nanowerk iPod nano'ya bir şey olmayacak demiş. Ama iPod nano zaten gerçekten nanoteknolojik bir ürün. Çünkü iPod nano 2007 yılında Nobel ödülü alan dev magnetorezistans etkisini kullanıyor. Daha fazla bilgi için şu blog yazılarına bakın: 1 , 2

Bazı üreticiler konuşmayı çok doğru bulmamışlar. 2 yıl önce inşaat malzemelerinde nanoteknoloji kullanmak için harekete geçen firma, inşaat sektöründe kimsenin daha iyi malzemeler kullanmaya ilgi göstermediğini anlayınca, yatırımdan vazgeçmiş. Şirketin isminde de "nano" öneki kalmış tabi ki.

Bakalım Rusya bu uygulamada başarılı olabilecek mi? Nanoteknolojinin ciddiyetinin korunması lazım.

Kaynak: 1

Not: Bu arada haberde antibakteriyel çorapların 180-340 ruble arası fiyata satıldığı yazıyor. Dolar olarak bu fiyat 6.50-12 $ ediyor, fakat bir Rus için çok büyük bir fiyat. Garibime gitti.

 

Yukarı