Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

16 Aralık 2008 Salı

Tübitak Özel Bilim Ödülü Nanoteknolojiye Veriliyor

Selim Ünlü
Tübitak tarafından Bilim Ödülü eşdeğeri olarak, çalışmalarıyla bilime uluslararası düzeyde katkıda bulunmuş, yurtdışında yerleşik, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu, hayattaki bilim insanlarına verilen Tübitak Özel Ödülü bu yıl Boston Üniversitesi'nden Selim Ünlü'ye veriliyor. Ödül töreni 23 Aralık saat 15:00'te Çankaya Köşkü'nde.

Selim Ünlü, ödülü "Optoelektronik ve nanoteknoloji alanında yüksek performanslı fotodetektörler, yakın alan taramalı mikroskopi ve yüksek çözünürlüklü yüzey altı mikroskopi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" dolayısıyla kazanmış. Kendisini ödüle aday olarak ise Bilkent Üniversitesi'nden Ekmel Özbay göstermiş.

Seli Ünlü'nün Boston Üniversitesi'nde Optik Karakterizasyon ve Nanofotonik adlı bir laboratuvarı bulunmakta.

Laboratuvarın amacı katıhal fiziği ve nanoseviyedeki biyolojik ortamlar için ileri düzey optik karakterizasyon teknikleri geliştirmek ve uygulamak.

Takımda birçok bölümden araştırmacılar var. Bazen lise seviyesinde bile öğrenciler araştırma takımına katılıyorlarmış.

Şu an üzerine çalıştıkları projeler ise şöyle:
GK12: Bilim, Teknoloji ve Matematik İşbirlikleri
Anaokulundan lise son sınıfa kadar öğrencileri kapsayan bir eğitim programı. Öğrenciler robot yapıyorlar, DNA analizi ile adli tıp sonuçları üretiyorlar,ışığı inceliyorlar.
Grafen Spektroskopisi
Nanotüp Spektroskopisi
Kuantum noktacık Spektroskopisi
Opto-Elektrik Kablosuz Sinir Uyarıcıları
Nörolojik hastalıklarda analiz için hastanın kafatasına yerleştirilen uyarıcılar yerineoptik kablosuz uyarıcılar geliştirmek.

Selim Ünlü 22-23 Aralık tarihlerindeki Nanoteknoloji Pazarı'na da panelist olarak katılıyor. Kendisini dinlemeyi çok isterdim ama ne yazık ki 22 Aralık'ta sınavım olduğu için etkinliğe katılamıyorum.

Selim Ünlü'yü aldığı ödül dolayısıyla tebrik ediyor, Dünya çapında daha birçok başarıya atmasını diliyorum.

Kaynak: 1 , 2 , 3

 

Yukarı