NanoVector, Stefan Franzen ve Steven Lommel tarafından geliştirilen bitki virüsü ile nanoparçacık ilaç taşıma sistemini lisansladığını açıkladı.
"Bu teknoloji daha yüksek verimlilikte ve daha az yan etki ile seçici tümör hedefleme ve hücre arası kanser tedavi eden malzeme gönderiminde diğerlerinden ayrılan bir teknoloji." Albert Bender, NanoVector CEO'su.
Bitki virüsü milyonlarca yıldır çalışan çok başarılı bir nanoparçacık taşıma sistemine sahip. Şu ana kadar ürettiğimiz en iyi kimyasal nanoparçacıktan daha üstün. - Albert Barden
Virüsün en önemli özelliği içindeki sensör-bırakma sistemi. İyileştirici bir ajan taşıyan virüs hücreye girdiği zaman, kimyasal ortamdaki değişimi seziyor ve otomatik olarak kargosunu boşaltıyor. O yüzden zehirli ajan sadece hücrede salınıyor, hiçbir zaman kanda salınmıyor.
Böylece kanın içindeki sağlıklı hücrelerin kanser ilaçları tarafından zarar görme riski en aza indirilmiş oluyor.
Virüsün bir diğer özelliği de hücreye içine girdikten sonra kargosunu bir anda salıvermemesi. Virüse ilk başka importinler yapışıyor, ve bu importinler virüsü hüre çekirdeğine yönlendiriyor. Böylece ilacın verimliliği artıyor. İlacın direk çekirdeğe gönderilmesi, şimdiki terapi mekanizmalarında karşılaşılan çoklu-ilaç direncini kırmaya yarıyor. Virüs içindeki ilacı en kötü ortamlarda bile çok güçlü bir şekilde saklıyor.
Virüs insanlar için zararsız ve herhangi bir hücreye tipine yönlendirilmediği sürece de organlarda veya sağlıklı dokularda birikmiyor.
NanoVector North Carolina Bioteknoloji Merkezi'nden 1.000.000 $ yatırım almış bir şirket. CEO'su Albert Bender daha önce 4 tane risk sermayesi şirketi kurup, 3 tanesini büyük şirketlere satabilmiş birisi. Kariyeri boyunca risk sermayesi şirketlerinin kendisine yaptığı toplam yatırım miktarı 150 milyon $.
Kaynak: 1 , 2