Georgia Tech ve Emory Üniversiteleri araştırmacıları nanomil ile dokunulan moleküllerin daha net ve kesin resimlerini gösteren astronomi yazılımı temelli bir teknoloji geliştirdiler. Nanomil önceden belirlenmiş moleküllere yapışma özelliği bulunan, yapışınca gözlemciyi uyaran bir molekül. Daha net ve kesin görüntüler tek molekül hakkında daha fazla bilgi toplamaya yarıyor. Mesela bir gen dizinine bir molekülün nasıl bağlandığını öğrenmek için gerekli bilgiyi toplamak nanomille mümkün oluyor. Bir nanomil görüntüsünü diğer binlerce nanomil görüntüsünden nasıl ayırabiliriz diye düşünürken, araştırmacılar değişik bir gözlem yapmışlar. Küçük, noktalı ışıklar açık bir gecede yıldızlı bir gökyüzüne benziyor.
Bilim adamları astronominin bir dalı olan yıldız fotometrisi (yıldızların parlaklıklarını ölçen bir dal) için kullanılan bilgisayar yazılımının kendilerine faydalı olacağını düşünmüşler. Öyle de olmuş, şimdi yıldız fotometrisi temelli bir yazılımla nanomillere yapışmış moleküllerin daha net görüntüleri alınabiliyor. Daha net görüntüler, bilim adamlarının kişileştirilmiş tıp ve daha kompleks biyomoleküler eşleştirme gibi alanlarda mesafe kat etmesine yardımcı olacaktır.
Makale Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı.
Görüntülerde karışmış renklerin oluşması sorun teşkil ediyor. İki tane nokta üst üste gelip yeni bir renk oluşturabileceğinden, bazen yeşil ve kırmızı rengin yanında bir sarı renk oluşabiliyor.
"Önceden, istediğimiz moleküle mi, yoksa 2 ya da 3 yandaki moleküle mi baktığımız anlayamıyorduk" dedi Wang (biyomedikal mühendisliği doçenti )"Bulanık nokta görüntüleri, nonometre düzeyinde bu markerların DNA'yı nasıl etkilediği hakkında net bir bilgi vermiyordu. Bu sistemde ise hipotez kurmadan moleküller hakkında bilgi toplayabiliyoruz."
Başka molekül görüntüleme tekniklerine kıyasla, yeni sistem daha hızlı ve daha fazla miktarda örneği görüntüleyebiliyor.