Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

9 Nisan 2008 Çarşamba

Yeni Bir Madde Çeşidi: Süperyalıtkanlar

Bir çok Avrupa enstitüsü ile işbirliği içindeki Amerikan Enerji Bakanlığı Argonne Ulusal Laboratuvarı araştırmacıları yeni bir madde çeşidi buldu: süperyalıtkanlar. Bu buluş yoğun madde fiziği ve yeni nesil mikroelektronik alanlarında çok büyük rol oynayacak.







Argonne bilim adamı Valerii Vinokur ve Rus Tatyana Baturina tarafından yönetilen, Argonne, Almanya, Rusya ve Belçika'dan araştırmacıların bulunduğu uluslararası bir takım, ürettikleri titanyum nitrit ince filmini mutlak sıfıra getirip dondurdu. Malzemeden akım geçirmeye çalıştıklarında ise direncin belirli bir sıcaklık değerinin altında iken (eşik derece) 100.000 kat arttığını gözlemlediler. Dirençteki aynı değişim, dış manyetik alan düşürülünce de gözlemlendi.

"Titanyum nitrit filmleri ya da diğer malzemelerden üretilen filmler kalınlıklarına göre süperiletken ya da süperyalıtkan oluyorlar. Siz yalıtkan olma taraftarı bir filmin sıcaklığını ya da manyetik alanını düşürürseniz, bir süperyalıtkan elde diyorsunuz." dedi Vinokur.

Süperiletkenler gibi, süperyalıtkanlar da ürünlerde kullanılması düşünülüyor, örneğin devreler, sensörler ve pil kaplamaları.

Günümüzde bir pil hava ile temas halinde bırakılırsa, içindeki yükler belli bir süre sonra boşalır. "Süperiletkenlerin akımı sonsuza dek geçirdiği gibi, süperyalıtkanlar da yükleri sonsuza kadar muhafaza ediyor." Pilleri süperyalıtkan ile kaplarsanız, sonsuza dek yükler pilin içinde kalır.

Ayrıca, bilim adamları süperiletkenleri süperyalıtkanlarla kaplayıp, neredeyse ısı kaybı olmadan elektrik iletimini sağlayan tel üretmeyi başardılar. Bu tellerin minyatürleri elektrik devrelerinde kullanılabilir.

Çalışmayı anlatan makale 3 Nisan Nature dergisinde yayınlandı.

Kaynak: 1

 

Yukarı