Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

1 Kasım 2008 Cumartesi

Artık Karbon Nanotüpler, Grafit Değil!

Sadece başlığı okuyan birisinin, "E herhalde, kimse ikisinin aynı olduğunu söylemedi ki?" demesi çok normal. Benim bu yazıda bahsettiğim husus bilimsel gerçek değil hukuki gerçek.

27 Ekim 2008'e kadar EPA (Çevre Koruma Ajansı) karbon nanotüpleri, grafitlere denk olarak görüyordu. ABD'de ve dünyanın çeşitli yerlerindeki şirketler çok rahat karbon nanotüpleri alıp satabiliyordu. Şirketler bugüne kadar, çeşitli kontroller esnasında malzemenin kurşunkalemdeki grafitle aynı olduğunu söylüyorlardı.

PEN'den Andrew Maynard, 1 yıl önce bu konuyu gündeme getirdiğinde, "karbon nanotüpler grafite, mangalın üstündeki kurumun elmasa benzediği kadar benziyor." diye isyan etmişti, ve bir an önce karbon nanotüplere ve diğer nanomalzemelere ayrı bir muamelede bulunulmasını istemişti.

Nasıl elmas ile grafit aynı atomdan oluşsalar bile farklı bir malzeme olarak görülüyorsa, karbon nanotüpün de ayrı bir malzeme olarak görülmesi lazımdı. Karbon nanotüplerin insan sağlığı için zararlı olma ihtimali olurken, grafitte böyle bir durum yok.

EPA şu bildirisinde 27 Ekim'de karbon nanotüplerin diğer karbon allotroplarından farklı olduğunu ve artık karbon nanotüp üreticilerinin nanotüpleri satabilmesi için üretim öncesi bildirim yapması gerektiğini söylüyor.

Karbon nanotüp - grafit meselesi halledildi, ama daha yığınla sorun var. En bariz olanı: Elementlerin nanoseviyedeki halleri ile makroseviyedeki halleri aynı kabul ediliyor. Ama değil. Eğer olsaydı, nanoteknoloji olmazdı! Bakalım bu sorun ne zaman çözülecek?

Kaynak: 1

 

Yukarı