Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

26 Kasım 2008 Çarşamba

Rosnano'dan Son Gelişmeler

Rusya'da nanoteknolojik projeleri desteklemek için kurulan Rosnano'dan iki gelişmeyi aktarmak istiyorum.

Rosnano başkanı Anatoliy Çubays'ın Moskova Devlet Üniversitesi'ne (MGU) yaptığı ziyaret sonrasında üniversite bünyesinde bir nanoteknoloji merkezi kurulmasına karar verildi. Anlaşmanın Aralık ayında imzalanması bekleniyor.

Anatoliy Çubays, uçak uzay araçlarında kullanılacak yeni nesil karbon malzemeleri üreten enstitüsünü ve biyoteknoloji merkezini gezmiş. MGU'nun Rusya'daki nanoteknolojinin gelişmesinde çok büyük katkıları olduğunu söylemiş.

Çubays MGU'daÇubays MGU'da

Rosnano ve MGU'nun işbirliği sonucu Rosnano MGU'nun projelerine destek verebileceğini, MGU araştırmacılarının Rosnano'nun proje seçiminde görev alabileceği, nanoteknoloji standartları için MGU laboratuvarlarının kullanılabileceği ve Rosnano ekibine seminer verilebileceği bekleniyor.

İkinci gelişme ise Rosnano'nun desteklediği bir başka proje ile ilgili. Projenin adı "Tıbbi aletler üreten bilimsel üretim merkezi "Beta"'nın tasarlanıp, inşa edilmesi."

Projenin amacı, kan plazmasının filtrelenmesinde ve temizlenmesinde kullanılacak yüksek teknoloji tıbbi alet üretebilmek.

Projenin sosyal yönü önemli. Araştırma damar tıkanıklığı, göğüs ağrısı, kalp yetersizliği gibi Rusya'da ve Dünya'da çok görülen hastalıklar araştırılacak. Rusya'da bu tip hastalıklardan yılda 1.5 milyon kişi ölüyor.

Basamaklı kan filtrelenmesinde, kandan sadece zararlı malzemeler alınıyor. Dünya'da bu tekniği uygulayabilen ülkeler şimdilik sadece Japonya, Almanya ve İtalya. Bu ülkelerde de uygulama çok pahalı olduğu için, halkın çoğuna hizmet edemiyor.

Rosnano bu proje için 1.29 milyar ruble (yaklaşık 47 milyon $) ayıracak.

Proje 5.5 yılda 3 aşamada bitirilecek:
1 - 2009-2011 üretim binasının yapılması
2 - 4.5 yıl sonra ana üretim miktarının tutturulması için tanıtım
3 - Başka bir yatırımcı bulma. 2. adımın gerçekleştirilmesinden 1 yıl sonra Rosnano'nun şirketten desteğini çekmesi.

Kaynak: 1 , 2

 

Yukarı