Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

25 Kasım 2008 Salı

Çiplerde Memristör Kullanımı

Dünya çapında birçok araştırma grubu bilgisayarların hızını artırmak için uğraşıyorlar. Yakın zamanda bazı kesimler bilgisayar hızının artık daha fazla artamayacağını söylemeye başladılar, çünkü çiplerde en küçük yapı artık birkaç atom büyüklüğünde. Yoksa meşhur Moore yasasının sonu mu geliyor? Gelişmelere göre cevap hayır.

HP Laboratuvarları'ndan Stan Williams bu sene Mayıs ayında 4. bir devre elemanını, memristörü, fiziksel olarak yapmıştı. Memristörün varlığı ise Leon O. Chua tarafından 1976 yılında ispatlanmıştı.

Memristör içinden geçen elektrik yükün miktarı ve yönüne göre direnci değişen bir devre elemanı. Memristöre güç kesildiği zaman memristör direncini hatırlayabiliyor. Bu da birçok uygulama için umut verici bir özellik.


MemristörMemristör'ün ilk resimlerinden

Memristör yapı olarak bir kapasitöre benziyor. İki elektrot arasında bir yarıiletken film var. Yarıiletken filmdeki dopantlar bir yere birikmiş olduğu zaman, memristörün direnci artıyor. Dopantlar filme yayıldığı zaman ise, direnç düşüyor. Bu geçişi ise gerilim uygulayarak elde ediyorsunuz.

Memristörün ilk uygulamaları çıkmaya başladı bile. 21 Kasım'da yapılan ilk Memristör ve Memristör Sistemleri Konferansı'nda HP'den aynı takım memristörlerin çiplerle nasıl birleştirilebileceğini gösterdi. Böylece devreler daha az tranzistöre ihtiyaç duyuyor, bu da aynı alana daha fazla tranzistör sığmasını sağlıyor ve sonuç olarak bilgisayar hızı artıyor. Bu tip çiplere hibrid memristör-tranzistör çipleri adı takılmış.


Hibrid çipHibrid çipin resmi. Çapraz kahverengi dikdörtgenler - memristör

Stay Williams'a göre memristör, 21. yüzyılın ilk yarısında bulunmuş en önemli elektrik aygıtı.

Kaynak: 1 , 2 , 3 , 4 (İngilizce video)

 

Yukarı