Yazının ilk bölümü için tıklayın.
Değişim Şart
Şimdi hareket etmeli
ABD hükümeti toplumu ve çevreyi nanoteknolojinin zararlarından kurtarmak için şimdiden önlem almalıdır. Birçok ürün şu an piyasada, birçoğu ise yolda. Her geçen gün daha çok insan nanomalzemelerle karşılaşıyor. Potansiyel tehlikeleri biliyoruz. Şu an ise kontrol asgari seviyede. Hiçbir şey yapmamak tehlikeli bir seçenek.
Nanoteknolojinin faydalarının farkına varılması için, kontrol mekanizması güçlendirilmelidir. Son 50 yılda, toplum görüşünün teknolojileri durdurduğunu ya da yavaşlattığını müşahade ettik. Örnekler şöyle sıralanabilir: nükleer enerji, genetiği değiştirilmiş tarım ürünleri ve kök hücre araştırmaları. Nanoteknoloji de aynı kaderi paylaşabilir. (Mandel 2005) [Sizce paylaşır mı? Yorumlarınızı bekliyorum.]
Toplumun görüşünü birçok faktör etkilemektedir, bazıları bilim ve gerçekliğin dışındadır, ama kontrol mekanizmasının bu görüş üzerinde etkisi olduğu muhakkaktır. (Macoubrie 2005) Son yıllardaki araştırmalar hükümet ve sanayinin nanoteknolojinin riskleri ile uğraşmasına güvenin azaldığını göstermektedir. (Hart 2007)
Birçok bilgili insan, nanoteknolojinin yan etkileri hakkında fazla bilgimiz olmadığı için kontrol mekanizmasına gerek olmadığını öne sürebilirler. Gerçekten de öğreneceğimiz çok şey var. Laboratuvar dışında ne gibi etkilerin olacağını, nanomalzemelerin hangi özelliklerinin tehlike oluşturduğunu, nanomalzemelerin çevrede nasıl dolandıklarını bilmiyoruz. Nanoteknoloji ile ilişkili birçok firma tehlikeleri biliyor ama bu sorunları çözmeye yeterli yönetim ve bilimsel bilgi altyapısına sahip değiller. Belirli bir yol haritasının olmaması küçük, yenilikçi firma için problem oluşturmaktadır.
Birçok bilgi eksikliği olmasına rağmen, nanomalzemelerin güvenliğini test etmeye yetecek kadar bilgi mevcuttur. Uluslararası Hayat Bilimleri Enstitüsü nanomalzemeleri test rejimi teklifinde bulunmuştur, DuPont ve Çevre Koruma nanoteknolojik ürünlerin potansiyel etkilerini analiz edecek detaylı bir plan oluşturmuştur ve OECD bazı nanomalzemeyi test etmeye başlamıştır. (Bu konu hakkındaki yazım) Nanotoksikolojiyi geliştirmek için, birçok nanomalzeme ve üründen zararları ile ilgili veri toplanması lazımdır. Bu bilgiler bilgisayarlar tarafından, biz istemedikçe, oluşturulmayacaktır.
Şimdiki durum
Birçok eyalet ve devlet kurumu nanoteknolojinin ekonomi üzerindeki etkisi üzerine yoğunlaşmıştır. NNI nanoteknolojinin gelişmesi ve kullanımı yaygınlaştırma üzerine çalışmaktadır. Nanoteknolojinin askeri uygulamaları da NNI çatısı altında yapılmaktadır. FDA, EPA, CPSC ve OSHA, teorik olarak, nanomalzemeleri ve ürünleri kontrol yetkisine sahiptirler. Fakat nano üzerinde kontrol yetkisine sahip olmak ile gerçekten önlem almak arasında dağlar kadar fark vardır.
EPA bazı nanomalzemeleri Zararlı Malzemeler Kontrol Aktı çerçevesinde incelemeye almıştır. EPA ayrıca nanoboyut yakıt katkısını da Temiz Hava Aktı'na uygun hale getirmek için çalışmaktadır. Buna ek olarak, Samsıng'un Silver Wash çamaşır makinesini de FIFRA'ya uygun hale getirmeyi planlamaktadır. EPA IX Bölgesi klavyelerde ve bilgisayar farelerinde nanogümüş kullanan bir firmaya 208.000$ ceza kesmiştir. (U.S. EPA Region IX Docket
#FIFRA-09-2008-0003) FDA tıp aletlerinde ve ilaçlarda nanomalzeme kullanılmasını onaylamıştır. CPSC ve OSHA nanoteknoloji adına hiçbir adım atmamışlardır. NIOSH nanoteknoloji iş alanlarına güvenlik önlemlerini kontrol etmeleri için takımlar göndermiştir.
Bu önlemler, varolan nanoteknolojik uygulamalarının çok azını kapsamaktadır. Devlet her kademesi ile nanoteknolojinin yönetimi ile ilgilenmemektedir. Bazı kurumlar tarafından yapılan incelemeler halkla paylaşılmadığı için, o kurumların ne kadar aktif olduklarını bilmiyoruz.
Kaynak: 1
Mandel, Gregory N. 2005. “Technology Wars: The Failure of Democratic Discourse.” Michigan Telecommunications Technology Law Review, vol. 11, no. 117
Macoubrie, Jane, 2005. Informed Public Perceptions of Nanotechnology and Trust in Government, Washington, D.C., Project on APPENDIX A: BIBLIOGRAPHY 26 Emerging Nanotechnologies, Woodrow Wilson International Center for Scholars
Hart, Peter D. Research Associates, 2007. Awareness of and Attitudes Toward Nanotechnology and Federal Regulatory Agencies, Washington, D.C., Project on Emerging Nanotechnologies, Woodrow Wilson International Center for Scholars
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Rapora yarın devam edeceğim. Yeni mesajlardan anında haberdar olmak için RSS beslememe abone olabilirsiniz. RSS'yi nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız, bu video işinize yarayabilir.
Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net
26 Temmuz 2008 Cumartesi
Gelecek ABD Cumhurbaşkanı İçin Nanoteknoloji Yol Planı - 2
Etiketler:
nanoteknoloji haberleri,
pen
Gelecek ABD Cumhurbaşkanı İçin Nanoteknoloji Yol Planı - 2
2008-07-26T23:36:00+03:00
Ahmet Yükseltürk
nanoteknoloji haberleri|pen|
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)