Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

11 Aralık 2008 Perşembe

Bütün Umutlar Obama Hükümetinde

Amerika'daki Ulusal Araştırma Kurulu dün (10 Aralık 2008) çok kritik bir rapor yayınladı. Rapor Bush yönetiminin nanoteknolojinin çevre, sağlık ve güvnlik konularının anlama ve bu konulardan doğacak problemleri çözmedeki eksiklerini ortaya koyuyor.

Rapor, nanoteknolojinin potansiyel risklerinden korunmak için yapılması gerekenleri anlatan önemli ölçüde yenilenmiş bir stratejik plan.

Project on Emerging Nanotechnologies (PEN) Başkanı David Rejeski rapordaki "öğrenilen dersler" başlığındaki maddelerin Barack Obama yönetimine yardımcı olacağını düşünüyor.

“Bush hükümetinin PEN uzmanlarının, nanoteknoloji endüstrisinden kişilerin, meclisteki her iki partiden de üyelerin düzeltilmiş sağlık ve güvenlik risk araştırma planı çağrılarını dinlememesi çok üzücü. Onların bu ertelemesi, yatırımcı ve müşteri güvenini zedeledi. Yönetim toplum sağlığını ve güvenliğini riske attı. Gecikme ile 14 milyarlık devlet ve özel sektör yatırımı ve bu teknolojinin sağlık, enerji ve üretim gibi sektörlerde ortaya çıkaracağı iyileşmeler tehlike altına girdi. Fakat ben bu raporun sonraki hükümet için bu kaybedilmiş zamanın telafisi için bir yol haritası olacağını düşünüyorum. İşin doğru yapılmasının zamanı geldi.” - David Rejeski

National Nanotechnology Initiative (NNI) tarafından hazırlanan rapora [pdf] birçok kesimden tepki gelmiş. PEN de bu tepki verenler arasında.

PNE'in itiraz ettiği noktalardan birkaçı:

1 - NNI raporunda söz konusu risklerin şu anki durumu, 10 yıl sonraki durumu hakkında çok net bir bigi verilmiyor.

2 - Nanoteknolojinin olabildiğince güvenli olması için gerekli araştırma hedefleri yok.

3 - Bu riskleri araştırma esnasında toplumun farklı kesimlerinden temsilciler de olmalı. Sadece devlet araştırması yeterli değil.

4 - Rapor şu an yapılan araştırmaları abartıyor. Mesela, sağlık ile ilgili birçok çalışmanın amacı nanomalzemeler kullanarak tedavi bulma; nanomalzemelerin sağlığa etkisini bulma değil.

PEN daha önce ABD cumhurbaşkanı için bir başka yol planı hazırlamıştı.

Bakalım Obama hükümeti gerekli adımları atacak mı? İlk defa bir teknolojinin çevreye verebileceği zararlar daha önceden engellenecek mi?

Kaynak: 1 , 2

 

Yukarı