Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

16 Aralık 2008 Salı

Feynman Ödülü 2008 Sonuçları Açıklandı

NanoarabaForesight Ensititüsü tarafından her yıl verilen Feynman ödülünün bu yılki sahipleri James M. Tour ve George C. Schatz oldu.

James M. Tour deney kategorisindeki ödülünü nanoarabaları ürettiği için aldı. Prof. Tour moleküler elektronik, karbon nanotüp modifikasyonu, kompozit oluşması, moleküler motor üretimi ve nanoarabalar konuları üzerine 330'dan fazla makale yayınlamış. Nanoarabaların üretilmesi ve araştırılması, aşağıdan yukarıya moleküler üretim için çok değerli çalışmalar.

Nanoaraba nedir? H şeklinde bir şekle sahip. Tekerlekleri 4 adet buckyball'dan oluşuyor. Fullerenlerin yüzeyler üzerindeki hareketlerini anlamak için üretilmişler. Bu adreste nanoaraba ile ilgili bir oyun oynayabilirsiniz.

21 Aralık 2008 eklemesi: Arabayı yapmak 8 yıl sürmüş. Tour, buluşunun patentini almamış, çünkü patentini alacağı teknoloji kullanılmaya başlayasıya kadar, patentinin süresinin dolması çok muhtemel.

Teori kategorisindeki ödülün sahibi George C. Schatz nanoüretim ve algılama alanında teorik katkılarda bulunmuş. Schatz'ın 3 tane kitabı, sayısal kimya ile ilgili 500'den fazla makalesi bulunuyor. Derin kalem nanolitografyası modellemesi, optimizasyonu ve metalik nanonoktacıkların plazmon etkileri konularında ilk atıflara sahip kişi. Teorik çalışmalarının moleküler makine sistemlerine katkıda bulunacağı düşünülüyor.

Bu adreste Schatz'ın bir konuşmasını izleyebilirsiniz.

Kaynak: 1, 2

 

Yukarı